Ero sivun ”Fredrik August I” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 23 Wikidatan sivulle d:q53444 siirrettyä kielilinkkiä
uusi luokka
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Fryderyk August I.jpg|thumb|300px|Saksin kuningas Fredrik August I.]]
[[Kuva:Fryderyk August I.jpg|thumb|300px|Saksin kuningas Fredrik August I.]]


'''Fredrik August I''' (saks. ''Friedrich August I'', syntymänimeltään '''Frederick Augustus Joseph Maria Anton Johann Nepomuk Aloys Xavier''', [[23. joulukuuta]] [[1750]] – [[5. toukokuuta]] [[1827]]) oli Saksin kuningas. Hänen vanhempansa olivat [[Saksi]]n [[vaaliruhtinas]] [[Fredrik Kristian]] ja [[Baijeri]]n prinsessa [[Maria Antonia Walpurgis]].
'''Fredrik August I''' (saks. ''Friedrich August I'', syntymänimeltään '''Fredeik Augustus Joseph Maria Anton Johann Nepomuk Aloys Xavier''', [[23. joulukuuta]] [[1750]] – [[5. toukokuuta]] [[1827]]) oli [[Saksin kuningaskunta|Saksin]] kuningas. Hänen vanhempansa olivat [[Saksi]]n [[vaaliruhtinas]] [[Fredrik Kristian]] ja [[Baijeri]]n prinsessa [[Maria Antonia Walpurgis]].


Fredrik August I oli ensin Saksin vaaliruhtinas nimellä Fredrik August III vuodesta [[1763]]. Hän liittyi [[Napoleon]]in puolelle, kun tämä oli voittanut [[Preussi]]n vuonna 1806. Tästä kiitollisena Napoleon antoi hänelle kuninkaan arvonimen. Vuodesta [[1806]] hän oli Saksin kuningas nimellä Fredrik August I. Osoittaakseen kiitollisuutta Napoleonille, hän yhtyi ns. [[Reinin liittokunta]]an, ja seuraavana vuonna Fredrik August I saikin hallittavakseen Varsovan suurherttuakunnan. Leipzigin taistelussa Fredrik August I:n joukot siirtyivät kuitenkin Napoleonin vastustajien puolelle, kun taas kuningas itse joutui näiden vangiksi. Vuonna [[1815]] päättyneen [[Wienin kongressi]]n päätöksen mukaan Fredrik August I:n oli luovutettava Preussille suuria alueita.
Fredrik August I oli ensin Saksin vaaliruhtinas nimellä Fredrik August III vuodesta [[1763]]. Hän liittyi [[Napoleon]]in puolelle, kun tämä oli voittanut [[Preussi]]n vuonna 1806. Tästä kiitollisena Napoleon antoi hänelle kuninkaan arvonimen. Vuodesta [[1806]] hän oli Saksin kuningas nimellä Fredrik August I. Osoittaakseen kiitollisuutta Napoleonille, hän yhtyi ns. [[Reinin liitto]]on, ja seuraavana vuonna Fredrik August I saikin hallittavakseen Varsovan suurherttuakunnan. Leipzigin taistelussa Fredrik August I:n joukot siirtyivät kuitenkin Napoleonin vastustajien puolelle, kun taas kuningas itse joutui näiden vangiksi. Vuonna [[1815]] päättyneen [[Wienin kongressi]]n päätöksen mukaan Fredrik August I:n oli luovutettava Preussille suuria alueita.


==Lähteet==
==Lähteet==
* Iso Tietosanakirja III. 1932. Otava. Palsta 998.
* Iso Tietosanakirja III. 1932. Otava. Palsta 998.


[[Luokka:Kuninkaalliset]]
[[Luokka:Saksin kuninkaat]]
[[Luokka:Vuonna 1750 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1750 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1827 kuolleet]]
[[Luokka:Vuonna 1827 kuolleet]]

Versio 28. kesäkuuta 2014 kello 18.39

Saksin kuningas Fredrik August I.

Fredrik August I (saks. Friedrich August I, syntymänimeltään Fredeik Augustus Joseph Maria Anton Johann Nepomuk Aloys Xavier, 23. joulukuuta 17505. toukokuuta 1827) oli Saksin kuningas. Hänen vanhempansa olivat Saksin vaaliruhtinas Fredrik Kristian ja Baijerin prinsessa Maria Antonia Walpurgis.

Fredrik August I oli ensin Saksin vaaliruhtinas nimellä Fredrik August III vuodesta 1763. Hän liittyi Napoleonin puolelle, kun tämä oli voittanut Preussin vuonna 1806. Tästä kiitollisena Napoleon antoi hänelle kuninkaan arvonimen. Vuodesta 1806 hän oli Saksin kuningas nimellä Fredrik August I. Osoittaakseen kiitollisuutta Napoleonille, hän yhtyi ns. Reinin liittoon, ja seuraavana vuonna Fredrik August I saikin hallittavakseen Varsovan suurherttuakunnan. Leipzigin taistelussa Fredrik August I:n joukot siirtyivät kuitenkin Napoleonin vastustajien puolelle, kun taas kuningas itse joutui näiden vangiksi. Vuonna 1815 päättyneen Wienin kongressin päätöksen mukaan Fredrik August I:n oli luovutettava Preussille suuria alueita.

Lähteet

  • Iso Tietosanakirja III. 1932. Otava. Palsta 998.