Fredrik Kristian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrik Kristian, Anton Raphael Mengsin maalaama muotokuva.

Fredrik Kristian (saks. Friedrich Christian; 5. syyskuuta 1722 Dresden17. joulukuuta 1763 Dresden)[1] oli lyhytaikainen Saksin vaaliruhtinas lokakuusta joulukuuhun 1763.

Fredrik Kristianin isä oli Saksin vaaliruhtinas Fredrik August II, joka oli myös Puolan kuningas nimellä August III. Fredrik Kristian oli lapsesta alkaen sairaalloinen, mutta älykäs ja valtiomiestaitoinen. Hän tuli isänsä kuoltua vaaliruhtinaaksi 5. lokakuuta 1763 ja suunnitteli monenlaisia uudistuksia, mutta kuoli vain pari kuukautta myöhemmin.[1] Häntä ei ehditty valita Puolan kuninkaaksi ja osin hänen kuolemansa seurauksena Wettinin hallitsijasuku menettikin Puolan valtaistuimen.

Fredrik Kristian nai vuonna 1747 keisari Kaarle VII:n tyttären Maria Antonian. Heidän poikansa Fredrik August III seurasi isäänsä vaaliruhtinaana ja kruunautti itsensä myöhemmin kuninkaaksi. Myös Fredrik Kristianin toinen poika Anton oli myöhemmin Saksin kuninkaana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Gerhard Schmidt: Friedrich Christian (saksaksi) Neue Deutsche Biographie (1961) Deutsche Biographie. Viitattu 30.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]