Ero sivun ”Ogyū Sorai” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 15 Wikidatan sivulle d:q369158 siirrettyä kielilinkkiä
Farol (keskustelu | muokkaukset)
kh
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Ogyuh Sorai.jpg|thumb|280px|Ogyū Sorai japaniliaisessa kirjassa nimeltä 『先哲像伝』]]
[[Kuva:Ogyuh Sorai.jpg|thumb|280px|Ogyū Sorai japanilaisessa kirjassa nimeltä『先哲像伝』]]


'''Ogyū Sorai''' ({{k-ja|荻生 徂徠}}) ([[21. maaliskuuta]] [[1666]], [[Edo]] [[Japani]] – [[28. helmikuuta]] [[1728]], Edo), kirjanimeltään '''Butsui Sora''', oli [[Kungfutselaisuus|kungfutselainen]] filosofi. Häntä on sanottu Tokugawa-kauden merkittävimmäksi filosofiksi. Hän tutki pääasiassa kungfutselaisuuden opetusten soveltamista hallinnossa ja sosiaalisessa järjestyksessä. Japanissa oli tapahtunut taloudellisia ja poliittisia epäonnistumisia ja vanhat instituutiot olivat heikentyneet. Sorai hylkäsi [[Uuskungfutselaisuus|uuskungfutselaisuuden]] moralismin ja tarkasteli asioita antiikin teosten näkökulmasta. Hän piti tärkeänä, että ihmiset pystyivät ilmaiseman tunteitaan ja suosi erityisesti kiinalaista kirjallisuutta. Sorai saavutti opetuksillaan suuren suosion ja hänen perustamastaan koulukunnasta tuli merkittävä kungfutselaisuuden suuntaus.
'''Ogyū Sorai''' ({{k-ja|荻生 徂徠}}) ([[21. maaliskuuta]] [[1666]], [[Edo]] [[Japani]] – [[28. helmikuuta]] [[1728]], Edo), kirjanimeltään '''Butsui Sora''', oli [[Kungfutselaisuus|kungfutselainen]] filosofi. Häntä on sanottu Tokugawa-kauden merkittävimmäksi filosofiksi. Hän tutki pääasiassa kungfutselaisuuden opetusten soveltamista hallinnossa ja sosiaalisessa järjestyksessä. Japanissa oli tapahtunut taloudellisia ja poliittisia epäonnistumisia ja vanhat instituutiot olivat heikentyneet. Sorai hylkäsi [[Uuskungfutselaisuus|uuskungfutselaisuuden]] moralismin ja tarkasteli asioita antiikin teosten näkökulmasta. Hän piti tärkeänä, että ihmiset pystyivät ilmaisemaan tunteitaan ja suosi erityisesti kiinalaista kirjallisuutta. Sorai saavutti opetuksillaan suuren suosion ja hänen perustamastaan koulukunnasta tuli merkittävä kungfutselaisuuden suuntaus.


== Elämä ==
== Elämä ==


Sorain isä oli [[Tokugawa Tsunayoshi]]n henkilökohtainen lääkäri. Sorai tutki [[Zhu Xi]]n uuskungfutselaisuutta ja vuonna 1690 hänestä tuli kiinalaisten klassisten teosten opettaja. Hän palveli Tsunayoshin neuvonantajana toiminutta [[Yanagisawa Yoshiyasu]]a vuodesta 1696. Tsunayoshin kuoleman jäkleen vuonna 1709 hän ryhtyi kehittämään omaa filosofiaansa.
Sorain isä oli [[Tokugawa Tsunayoshi]]n henkilökohtainen lääkäri. Sorai tutki [[Zhu Xi]]n uuskungfutselaisuutta ja vuonna 1690 hänestä tuli kiinalaisten klassisten teosten opettaja. Hän palveli Tsunayoshin neuvonantajana toiminutta [[Yanagisawa Yoshiyasu]]a vuodesta 1696. Tsunayoshin kuoleman jälkeen vuonna 1709 hän ryhtyi kehittämään omaa filosofiaansa.


{{käännös|:en:Ogyū Sorai}}
{{käännös|:en:Ogyū Sorai}}

Versio 23. toukokuuta 2014 kello 03.59

Ogyū Sorai japanilaisessa kirjassa nimeltä『先哲像伝』

Ogyū Sorai (jap. 荻生 徂徠) (21. maaliskuuta 1666, Edo Japani28. helmikuuta 1728, Edo), kirjanimeltään Butsui Sora, oli kungfutselainen filosofi. Häntä on sanottu Tokugawa-kauden merkittävimmäksi filosofiksi. Hän tutki pääasiassa kungfutselaisuuden opetusten soveltamista hallinnossa ja sosiaalisessa järjestyksessä. Japanissa oli tapahtunut taloudellisia ja poliittisia epäonnistumisia ja vanhat instituutiot olivat heikentyneet. Sorai hylkäsi uuskungfutselaisuuden moralismin ja tarkasteli asioita antiikin teosten näkökulmasta. Hän piti tärkeänä, että ihmiset pystyivät ilmaisemaan tunteitaan ja suosi erityisesti kiinalaista kirjallisuutta. Sorai saavutti opetuksillaan suuren suosion ja hänen perustamastaan koulukunnasta tuli merkittävä kungfutselaisuuden suuntaus.

Elämä

Sorain isä oli Tokugawa Tsunayoshin henkilökohtainen lääkäri. Sorai tutki Zhu Xin uuskungfutselaisuutta ja vuonna 1690 hänestä tuli kiinalaisten klassisten teosten opettaja. Hän palveli Tsunayoshin neuvonantajana toiminutta Yanagisawa Yoshiyasua vuodesta 1696. Tsunayoshin kuoleman jälkeen vuonna 1709 hän ryhtyi kehittämään omaa filosofiaansa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ogyū Sorai