Ero sivun ”Loisto (merenkulku)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 4 Wikidatan sivulle d:q787078 siirrettyä kielilinkkiä
Lisätty kuva Pakkahuoneen sektoriloistosta
Rivi 19: Rivi 19:
Väyläohjauslaitteita ovat ''johtoloistot'', jotka jakautuvat sektori- ja linjaloistoiksi.
Väyläohjauslaitteita ovat ''johtoloistot'', jotka jakautuvat sektori- ja linjaloistoiksi.


[[File:Sector light Pakkahuone.JPG|thumb|Sektoriloisto [[Uusikaupunki|Uudessakaupungissa]] näyttää valkoista valoa kapeasta valosektorista Pakkahuoneen vierasvenesatamaan johtavan väylän suuntaan]]
''Sektoriloisto'' näyttää tietyllä tavalla jaksotettua vilkkuvaa valkoista valoa väylän suuntaan, vihreää valoa väylän oikealle puolelle ja punaista valoa väylän vasemmalle puolelle loistoa kohti kuljettaessa.
''Sektoriloisto'' näyttää tietyllä tavalla jaksotettua vilkkuvaa valkoista valoa väylän suuntaan, vihreää valoa väylän oikealle puolelle ja punaista valoa väylän vasemmalle puolelle loistoa kohti kuljettaessa.



Versio 14. joulukuuta 2013 kello 04.45

Rivinleton sektoriloistotorni Kiiminkijoen suulla Rivinleton eli Kaasamatalan saarella Haukiputaalla on tyypillinen loistotorni.

Loisto on valaistun, kiinteän merenkulun turvalaitteen yleisnimitys.[1]

Lähekkäiset loistot erotetaan erilaisin valotunnuksin.

Majakat

Tyypillisimpiä esimerkkejä loistoista ovat korkeat majakat, joita käytetään paikantamiseen ulkomerellä ja lähestyttäessä rannikkoa.

Useimmissa vanhoissa majakoissa ei edelleenkään käytetä värillisiä sektoreita, vaan ainoastaan yhtä tai yleensä korkeintaan kahta laajaa valkoista sektoria. Yleinen on myös ympäri koko näköpiirin (0°–360°) näkyvä valkoinen vilkkuvalo. Värillisten sektoreiden puute juontaa juurensa majakoiden tarkoituksesta, sillä niillä yleensä pyrittiin varoittamaan maan tai vaarallisten kohteiden läheisyydestä eikä ohjaamaan turvalliselle väylälle.

Johtoloistot

Väyläohjauslaitteita ovat johtoloistot, jotka jakautuvat sektori- ja linjaloistoiksi.

Sektoriloisto Uudessakaupungissa näyttää valkoista valoa kapeasta valosektorista Pakkahuoneen vierasvenesatamaan johtavan väylän suuntaan

Sektoriloisto näyttää tietyllä tavalla jaksotettua vilkkuvaa valkoista valoa väylän suuntaan, vihreää valoa väylän oikealle puolelle ja punaista valoa väylän vasemmalle puolelle loistoa kohti kuljettaessa.

Nimitys sektoriloisto juontuu väyläohjauslaitteen toimintaperiaatteesta. Varsinaisessa sektoriloistossa loistolaitteen valo ei näy kaikkiin ilmansuuntiin saman värisenä; joihinkin ilmansuuntiin valoa ei näy lainkaan. Eriväriset valot on suunnattu tiettyihin sektoreihin väylän liikenteenohjauksen edellyttämällä tavalla. Sektoriloistossa saattaa olla useitakin erivärisiä tai pimeitä valosektoreita. Käytettävät värit ovat vihreä, valkoinen (väritön) ja punainen.

Väylän ohjauslaitteena toimivan sektoriloiston sektorit on suunniteltu siten, että laiva on valkoisessa sektorissa niin kauan kuin se pysyy väylällä loiston ohjaamalla väyläosuudella. Loistolaitteen valon väri muuttuu vihreäksi, mikäli alus harhautuu väylältä liiaksi oikealle loistoa lähestyessään, tai punaiseksi, mikäli alus harhautuu vastaavasti väylältä vasemmalle.

Linjaloisto on valolaitteella varustettu linjamerkki, joka yhdessä toisen linjaloiston kanssa osoittaa väylälinjan sijainnin.

Muut

Varoitusloistoja käytetään osoittamaan siltoja ja kanavia. Kalastusloistot palavat vain tarvittaessa.

Katso myös

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Loisto (merenkulku).

Viitteet

  1. Merenkulun turvalaitesanasto (Turvalaitemääritelmät) 5.12.2007. Merenkulkulaitos. Viitattu 31.12.2011.