Ero sivun ”Huipukkuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: sk:Koeficient špicatosti
Käännetty en-wikistä lisää tietoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:KurtosisChanges.png|thumb|right|150px|Ylempi jakauma on litteähuippuinen ja alempi terävähuippuinen. Ylemmässä kuvassa huipukkuuskerroin on -0.194 ja alemmassa 0.055.]]
'''Huipukkuus''' on [[jakauma]]n muotoa kuvaava [[tilastotiede|tilastotieteellinen]] käsite. Huipukkuuskerroin g<sub>2</sub> kuvaa jakauman huipun terävyyttä. Jos g<sub>2</sub> > 0 jakauma on terävähuippuinen ja jos g<sub>2</sub> < 0 jakauma on litteähuippuinen eli huiputon.

'''Huipukkuus''' on [[jakauma]]n muotoa kuvaava [[tilastotiede|tilastotieteellinen]] käsite. Huipukkuuskerroin <math>g_2</math> kuvaa jakauman huipun terävyyttä. Jos <math>g_2>0</math>, niin jakauma on terävähuippuinen eli huipukas. Jos taas <math>g_2<0</math>g, niin jakauma on litteähuippuinen eli huiputon. Huipukkuus on vaikeampi nähdä jakauman kuvaajasta kuin [[vinous]].

'''Otoshuipukkuuskerroin''' lasketaan kaavalla
:<math> g_2 = \frac{m_4}{m_{2}^2} -3 = \frac{\tfrac{1}{n} \sum_{i=1}^n (x_i - \overline{x})^4}{\left(\tfrac{1}{n} \sum_{i=1}^n (x_i - \overline{x})^2\right)^2} - 3 </math>

missä <math>n</math> on otoskoko, <math>m_4</math> neljäs [[keskusmonentti]], <math>m_2</math> on toinen keskusmomentti (eli [[otosvarianssi]]), <math>x_i</math> on otoksen <math>i</math>:s arvo ja <math>\overline{x}</math> on [[otoskeskiarvo]].

==Muita jakaumaa kuvaavia tunnuslukuja==
==Muita jakaumaa kuvaavia tunnuslukuja==



Versio 10. tammikuuta 2013 kello 22.25

Ylempi jakauma on litteähuippuinen ja alempi terävähuippuinen. Ylemmässä kuvassa huipukkuuskerroin on -0.194 ja alemmassa 0.055.

Huipukkuus on jakauman muotoa kuvaava tilastotieteellinen käsite. Huipukkuuskerroin kuvaa jakauman huipun terävyyttä. Jos , niin jakauma on terävähuippuinen eli huipukas. Jos taas g, niin jakauma on litteähuippuinen eli huiputon. Huipukkuus on vaikeampi nähdä jakauman kuvaajasta kuin vinous.

Otoshuipukkuuskerroin lasketaan kaavalla

missä on otoskoko, neljäs keskusmonentti, on toinen keskusmomentti (eli otosvarianssi), on otoksen :s arvo ja on otoskeskiarvo.

Muita jakaumaa kuvaavia tunnuslukuja

Katso myös

Lähteet

  • Lauri Nummenmaa: Käyttäytymistieteiden Tilastolliset Menetelmät. Tammi, 2004. ISBN 951-26-5203-X.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.