Ero sivun ”Dire Straits” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 16: Rivi 16:
Itse albumi Love Over Gold nousi Ison-Britannian albumilistan kärkeen, mutta vain vähän aikaa tämän jälkeen yhtyeen rumpali Pick Withers jätti yhtyeen. Hänen korvaajaksi löydettiin kuitenkin [[Terry Williams]], joka oli aikaisemmin soittanut brittiyhtye ''Rockpilessä''.
Itse albumi Love Over Gold nousi Ison-Britannian albumilistan kärkeen, mutta vain vähän aikaa tämän jälkeen yhtyeen rumpali Pick Withers jätti yhtyeen. Hänen korvaajaksi löydettiin kuitenkin [[Terry Williams]], joka oli aikaisemmin soittanut brittiyhtye ''Rockpilessä''.


Vuonna [[1983]] Dire Straits julkaisi [[Extended Play record]]in, joka oli neljän kappaleen albumi. "Twisting By the Pool" muistetaan tältä albumilta. Vuotta myöhemmin yhtye julkaisi live-albumi [[Alchemy]]n. Näihin aikoihin Mark Knopfler teki musiikin elokuvaan [[Local Hero]]. Tästä kappaleesta tulikin yksi yhtyeen suosituimmista kappaleista.
Vuonna [[1983]] Dire Straits julkaisi [[Extended Play]]n, joka oli neljän kappaleen albumi. "Twisting By the Pool" muistetaan tältä albumilta. Vuotta myöhemmin yhtye julkaisi live-albumi [[Alchemy]]n. Näihin aikoihin Mark Knopfler teki musiikin elokuvaan [[Local Hero]]. Tästä kappaleesta tulikin yksi yhtyeen suosituimmista kappaleista.


===Jättimenestys 1985–1986===
===Jättimenestys 1985–1986===

Versio 13. kesäkuuta 2006 kello 21.42

Dire Straits oli brittiläinen rock-yhtye, joka perustettiin vuonna 1977 Mark Knopflerin, hänen veljensä David Knopflerin, John Illsleyn ja Pick Withersin toimesta. Yhtyeen managerina toimi Ed Bicknell. Yhtye perustettiin punk rockin kultakaudella 1970-luvun lopussa ja se toi klassisen rockin uudestaan pinnalle. Alkuaikoinaan Mark ja David käyttivät heikkotehoisia vahvistimia, jotta pubien asiakkaat kykenivät keskustelemaan yhtyeen soittaessa. Tämä oli harvinaista rock-musiikissa, mutta ei haitannut Dire Straitsin nousua maailmanmaineeseen heti ensimmäisen levyn julkaisusta lähtien.

Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat "Sultans of Swing", "Romeo and Juliet", "Private Investigations", "Money of Nothing", Walk of Life" ja "Brothers in Arms".

Historia

Varhainen historia

Ensimmäisen levynsä Dire Straits nauhoitti vuonna 1978 lähinnä pienelle kannattajakunnalleen. Mutta viisi kuukautta myöhemmin singlestä "Sultans of Swing" tuli jättimenestys sekä Isossa-Britanniassa että Yhdysvalloissa. Yhtye julkaisi seuraavan levynsä Communiqué vuonna 1979, mutta se ei yltänyt esikoislevy Dire Straitsin myyntilukuihin. Tämän jälkeen yhtyeen musiikkityyli vaihtui hieman, johtuen siitä että kokoonpano vaihtui lähes vuosittain. Mark Knopfler ja John Illsley olivat ainoat jäsenet alusta loppuun asti. Näistä kahdesta Knoplfer oli yhtyeen pystyssäpitänyt voima.

Asiat mutkistuvat

Tiedosto:Mark knopfler.jpg
Mark Knopfler vuonna 1986 Walk of Lifen musiikkivideossa.

Vuonna 1980 Dire Straits julkaisi jo heidän kolmannen albumin. Albumi oli nimeltään Making Movies ja sen suosituimmaksi kappaleeksi nousi "Romeo and Juliet". Kesken äänitysten David Knopfler erosi yhtyeestä ja hänen tilalleen tuli Sid McGinnis. Levyllä soitti myös kosketinsoittaja Roy Bittan, joka oli tuttu Bruce Springsteenin E Street Bandista. Hän soitti kuitenkin vain tällä levyllä, eikä missään vaiheessa liittynyt yhtyeen vakiokokoonpanoon.

Yhtye oli tähän mennessä julkaissut albumin joka vuosi, mutta nyt seuraavaa albumia saatiin odottaa kaksi vuotta. Kosketinsoittaja Alan Clark ja kitaristi Hal Lindes olivat mukana tekemässä yhtyeen neljättä studioalbumia Love Over Goldia. Levyn suurimmaksi hitiksi nousi kappale "Private Investigations", joka nousi Ison-Britannian singlelistalla aina sijalle kaksi ja oli näin ollen ensimmäinen TOP5:een yltänyt Dire Straits -kappale. Muualla maailmassa "Industrial Disease" oli levyn kantava voima ja se nousi muun muassa Kanadassa aina listan kymmenen parhaan joukkoon.

Itse albumi Love Over Gold nousi Ison-Britannian albumilistan kärkeen, mutta vain vähän aikaa tämän jälkeen yhtyeen rumpali Pick Withers jätti yhtyeen. Hänen korvaajaksi löydettiin kuitenkin Terry Williams, joka oli aikaisemmin soittanut brittiyhtye Rockpilessä.

Vuonna 1983 Dire Straits julkaisi Extended Playn, joka oli neljän kappaleen albumi. "Twisting By the Pool" muistetaan tältä albumilta. Vuotta myöhemmin yhtye julkaisi live-albumi Alchemyn. Näihin aikoihin Mark Knopfler teki musiikin elokuvaan Local Hero. Tästä kappaleesta tulikin yksi yhtyeen suosituimmista kappaleista.

Jättimenestys 1985–1986

Tiedosto:Money for nothing.jpg
Kuvankaappaus "Money for Nothing" -musiikkivideosta.

Vuonna 1985 yhtye julkaisi viidennen studioalbuminsa Brothers in Armsin. Kappaleet "Money for Nothing" ja "Brothers in Arms" siivittivät albumin yhtyeen hurjaan menestykseen. Albumista tuli Ison-Britannian myydyin albumi vuonna 1985, "Money for Nothing" nousi Yhdysvaltojen single-listan kärkeen ja edellämainitun kappaleen musiikkivideo oli kautta aikain ensimmäinen, joka esitettiin Euroopan MTV:ssa.

Ennen albumin julkaisua Hal Lindes oli jättänyt yhtyeen kesken äänityksen ja hänen tilalleen oli hankittu Jack Sonni. Rumpali Omar Hakim liittyi myös yhtyeeseen.

Money for Nothing -kiertue vuosina 1985–1986 oli valtaisa menestys. He soittivat 13 kertaa Wembley Arenalla ja 13. heinäkuuta 1985 he esittivät "Money for Nothingin" Live Aid -konsertissa yhdessä Stingin kanssa. Kiertueen viimeinen kaupunki oli oli Sydney, jossa Dire Straits esiityi uskomattomat 21 kertaa peräkkäin.

Brothers in Arms oli monessa mielessä yksi musiikkihistorian kohokohtia. Se oli yksi ensimmäisistä kokonaan digitaalisesti nauhoitetuista albumeista Compact Disc -formaatissa. Näin ollen kaikki uuden tekniikan nopeasti omaksuneet ostivat albumin uuteen kokoelmaansa, koska se oli ensimmäinen jättisuosittu CD-pitkäsoitto. "Brothers in Arms" on myös maailman ensimmäinen CD-single.

Kaikki nämä yhdessä, täydellisesti sujunut Live Aid -esiintyminen, huippusuosittu kiertue ja onnistunut markkinointi takasivat Dire Straitsille huiman suosion 1980-luvun puolivälin jälkeen. Se oli maailman suosituin ja sen levyjä myytin eniten maailmassa siihen aikaan.

Viimeiset vuodet

Huikean suosion jälkeen Dire Straits piti taukoa. Mark Knopfler keskittyi soolouraansa ja teki lisää musiikkia elokuviin. Vuonna 1988 yhtye kasattiin uudestaan kokoon Nelson Mandelan 70-vuotissyntymäpäiväkonserttiin, jossa he soittivat yhdessä Eric Claptonin kanssa. Samana vuonna rumpali Terry Williams jätti yhtyeen.

Seuraavina kahtena vuotena yhtye eli hiljaiseloa, kunnes vuonna 1990 he alkoivat miettiä uuden studioalbumin tekoa. Yhtyeessä soittivat Mark Knopfler, John Illsey ja kaksi kosketinsoittajaa Alan Clark ja Guy Fletcher ja näiden lisäksi muutamia, jotka osallistuivat vain levyn tekoon. Tunnetuin näistä oli Jeff Porcaro, joka oli noussut maailmanmaineeseen Toto-yhtyeen kanssa.

Viimeinen studioalbumi julkaistiin 1991 ja se oli nimeltään On Every Street. Kauan odotettu albumi ei kuitenkaan sisältänyt suuria hittejä, mutta yhtye teki kuitenkin kiertueen vuosina 19911993. Kiertueesta kasattiin live-albumi On The Night, joka julkaistiin vuonna 1993.

Vuonna 1995 julkaistiin Live at the BBC, joka sisälsi live-esityksiä yhtyeen alkuajoilta. Tämän jälkeen Dire Straits lopetetti virallisesti kaikessa hiljaisuudessa. Mark Knopfler jatkoi soolouraansa ja entinen Dire Straits -kosketinsoittaja Guy Fletcher on ollut mukana lähes kaikessa mitä Knopfler on Dire Straitsin jälkeen tehnyt.

Diskografia

Studioalbumit

Live-albumit

Kokoelma-albumit