Ero sivun ”Eminem” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p revert - vandalismia
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Eminem.jpg|thumb|250px|Eminem Lose Yourself -singlen kannessa.]]
[[Kuva:Eminem.jpg|thumb|250px|Eminem Lose Yourself -singlen kannessa.]]


'''Marshall Bruce Mathers III''' (s. [[17. lokakuuta]] [[1972]], [[Kansas City]], [[Yhdysvallat]]), joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään '''Eminem''', on yhdysvaltalainen [[rap]]-muusikko. EMINEM SUCKS!
'''Marshall Bruce Mathers III''' (s. [[17. lokakuuta]] [[1972]], [[Kansas City]], [[Yhdysvallat]]), joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään '''Eminem''', on yhdysvaltalainen [[rap]]-muusikko.


==Historia==
==Historia==
Rivi 79: Rivi 79:
[[ro:Eminem]]
[[ro:Eminem]]
[[simple:Eminem]]
[[simple:Eminem]]
[[sr:Еминем]]
[[poikilllllsa
[[sv:Eminem]]
[[sv:Eminem]]
[[th:เอ็มมิเน็ม]]
[[th:เอ็มมิเน็ม]]

Versio 12. kesäkuuta 2006 kello 19.03

Tiedosto:Eminem.jpg
Eminem Lose Yourself -singlen kannessa.

Marshall Bruce Mathers III (s. 17. lokakuuta 1972, Kansas City, Yhdysvallat), joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Eminem, on yhdysvaltalainen rap-muusikko.

Historia

Eminem asui detroitilaisessa slummissa. Hänen äitinsä oli vain 15-vuotias kun Eminem syntyi. Eminemin isä oli 20-vuotias ja lähti kotoa jo ennen Eminemin syntymää. Eminem ei asunut pienenä hyvissä olosuhteissa eikä ollut hyvissä väleissä äitinsä kanssa. Eminem lähetti silloin tällöin kirjeitä isälleen, mutta sai ne takaisin avaamattomina. Koulua Eminem kävi 9. luokkaan asti, mutta lopetti sen jäätyään kolme kertaa luokalle.

Eminem kuuli rappia ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana, kun hänen Ronnie-enonsa soitti sitä hänelle. Eminem alkoi esiintyä hiphop-klubeilla ja ennen nimeään Eminem hän oli M&M, mutta vaihtoi nimeä tunnetun karamellivalmistajan vuoksi. Uudeksi nimeksi tulikin Eminem, joka muodostuu sanoista "Em in Em" hänen nimikirjaimiensa mukaan. Eminem julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1996, mutta se ei ollut menestys. Samana vuonna Eminem yritti itsemurhaa. Eminem halusi kuitenkin jatkaa. Hän julkaisi toisen ja menestyneimmän albuminsa The Slim Shady LP, joka myi päivän aikana 1,76 miljoonaa kappaletta ja nousi Billboardin kärkeen. Albumista on julkaistu singlet My Name Is, Guilty Conscience, Just Don't Give A Fuck sekä Role Model.

Vuonna 2000 julkaistiin albumi The Marshall Mathers LP, joka oli myös menestys. Albumilta julkaistiin singlet The Way I Am, Stan (pop-laulaja Dido Armstrongin kanssa) ja The Real Slim Shady. Seuraava albumi oli The Eminem Show, josta julkaistiin singlet Without Me, Cleanin' Out My Closet sekä Sing For The Moment.

Tähän mennessä Eminemistä oli tullut supertähti. Hän aloitti elokuvauransa 8 Mile:sta, joka perustuu löyhästi Eminemin elämään. Elokuvan soundtrackiltä julkaistiin single Lose Yourself, joka myös toi Eminemille Oscarin parhaasta laulusta. Näyttelijänä Eminem sai kriitikoilta hyvää palautetta.

Albumilta Encore (2004) on julkaistu neljä singleä Just Lose It, Mosh, Like Toy Soldiers ja Ass Like That, jotka ovat olleet myyntimenestyksiä. Just Lose It-kappaleen musiikkivideo kuohutti julkisuudessa, sillä siinä Eminem oksensi poptähti Michael Jacksonin päälle.

Eminem on myös tuottanut lukuisia muita artisteja, kuten 50 Cent ja detroitilainen rap-ryhmä D12, jossa Eminem on vaikuttanut nuoruudestaan asti. D12 perustajajäsen Proof (ja Eminemin läheisin ystävä) ammuttiin Detroitilaisessa baarissa 11.04.2006.

Eminem julkaisi ensimmäisen kokoelmalevynsä Curtain Call - The Hits vuoden 2005 loppupuolella. Ensimmäinen single albumilta on When I'm Gone. Eminemin on huhuttu lopettavan uransa ainakin toistaiseksi, mutta hän on itse kiistänyt huhut.

Eminem on ollut naimisissa Kimberly Mathersin kanssa kahdesti. Heillä on yhteinen tytär Hailie ja lisäksi Kimberlyllä on nuorempi tytär Whitney, jonka Eminem on adoptoinut. Eminem on adoptoinut myös Kimberlyn siskontytön, Laneyn, joitakin vuosia sitten. Eminem on tatuoinut Hailie Jaden toiseen käsivarteensa. Hän kertoo myös perhe-elämästään muutamilla kappaleillaan esimerkiksi "Hailies song", "Kim" (Kimberly Mathersin ja Eminemin riita-aikana tehty pilalaulu), "Mockingbird" (Hailiesta, Kimistä, Laneysta, Whiteystä ja Eminemin perhe-elämästä kertova kappale, jonka musiikkivideossa Eminem katselee filmejä yhteisitä perheajoista) ja "When I'm Gone".

Eminem on lähes jokaisessa kappaleessaan maininnut läheisen ystävänsä Dr. Dren.

Diskografia

Studioalbumit

  • Infinite - 1996 (Euroopan uudelleenjulkaisu 2003)
  • The Slim Shady LP - 1999
  • The Marshall Mathers LP - 2000
  • Eminem Show - 2002
  • Encore - 2004

Kokoelma-albumit

Epäviralliset

  • I'm Back - 2002
  • Don't Call Me Marshall - 2003
  • White America - 2004

EP:t

  • The Slim Shady EP - 1998
  • Straight From The Lab EP - 2003