Ero sivun ”Helle Thorning-Schmidt” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:
| puoliso = [[Stephen Kinnock]]
| puoliso = [[Stephen Kinnock]]
| arvonimet =
| arvonimet =
| allekirjoitus =
| allekirjoitus = [[File:Accession Treaty 2011 Helle Thorning-Schmidt signature.svg|140px]]
| huom =
| huom =
}}
}}

Versio 7. lokakuuta 2012 kello 19.14

Helle Thorning-Schmidt
[[Tiedosto:|250px|Helle Thorning-Schmidt 2008.]]
Helle Thorning-Schmidt 2008.
Tanskan pääministeri
3. lokakuuta 2011 –
Monarkki Margareeta II
Edeltäjä Lars Løkke Rasmussen
Henkilötiedot
Syntynyt14. joulukuuta 1966 (ikä 57)
Rødovre, Tanska
Puoliso Stephen Kinnock
Tiedot
Puolue Sosiaalidemokraattinen puolue
[[Tiedosto:|150x90px|Nimikirjoitus]]
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
s-dialog.dk/default.aspx?site=hellethorning-schmidt

Helle Thorning-Schmidt (s. 14. joulukuuta 1966 Rødovre) on tanskalainen poliitikko ja sosiaalidemokraattien puoluejohtaja. Kansankäräjävaaleissa 2011 sosiaalidemokraattien, Radikale Venstren, Sosialistisen kansanpuolueen ja Yhtenäisyyslistan muodostama punainen allianssi voitti niukalla erolla hallituspuolueiden allianssin, joten Thorning-Schmidt nousi Tanskan ensimmäiseksi naispääministeriksi.[1]

Helle Thorning-Schmidt valmistui valtiotieteen kandidaatiksi Kööpenhaminan yliopistosta vuonna 1994. Hänellä on myös maisterintutkinto Bruggen College of Europesta. Hän toimi avustajana Euroopan parlamentissa vuosina 1994–1997. Vuosina 1997–1999 hän oli Tanskan ammattiliittojen keskusjärjestön (LO) neuvonantajana.

Thorning-Schmidt valittiin Euroopan parlamenttiin Tanskan sosiaalidemokraateista kolmantena eli viimeisenä vain 38 äänen erolla ja 22 890 äänellä. Tanskan kansankäräjille (Folketinget) hänet valittiin vuonna 2003. Huhtikuussa 2005 hänestä tuli puolueensa puheenjohtaja jäsenäänestyksessä. Hän on ensimmäinen nainen puolueensa johdossa. Hänen poliittista linjaansa on arvosteltu muun muassa siitä, että se on liian lähellä liberaalipuolue Venstren linjaa, ja porvarillisen pukeutumistyylinsä takia hän on jopa saanut lempinimekseen Gucci-Helle.

Marraskuun 13. päivän kansankäräjävaalissa vuonna 2007 Helle Thorning-Schmidt haastoi hallitsevan oikeistohallituksen, jota johti Anders Fogh Rasmussen. Sosiaalidemokraatit kärsivät vaalitappion. Suurin voittaja oli puolueen liittolainen Sosialistinen kansanpuolue, mutta Rasmussenin oikeistohallitus säilytti enemmistönsä.

Helle Thorning Schmidt on aviossa Stephen Kinnockin kanssa ja heillä on kaksi lasta. Stephen Kinnockin isä on entinen Labour-johtaja Neil Kinnock.

Thorning-Schmidt ei ole ollut maailmalla yhtä tunnettu kuin Anders Fogh Rasmussen, edes ottaen huomioon ajan jolloin Rasmussen ei ollut vielä NATOn pääsihteeri. Tähän syynä lienee se, että nykyinen hallitus on keskittynyt ulkopolitiikassaan Euroopan unioniin, kun Rasmussen taas piti EU:n lisäksi korostetun läheisiä suhteita Yhdysvaltoihin.

Lähteet

  1. Thorning-Schmidt sai kuningattarelta pääministerin pestin YLE Uutiset. 2.10.2011. Helsinki: Yleisradio. Viitattu 2.10.2011.

Aiheesta muualla

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.