Ero sivun ”Reaktanssi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
YurikBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: cs:Reaktance
Myl (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Reaktanssi''' (tunnus ''X'') tarkoittaa sähköistä vaihtovirtavastusta, [[impedanssi]]n imaginaarista osaa. Vaihtovirralla reaktanssi on tasavirran [[resistanssi]]a vastaava suure, joten sen [[SI-järjestelmä]]n mukainen yksikkö on [[ohmi]] (Ω). Reaktanssin käänteisluku on [[suskeptanssi]] (tunnus ''B'').
'''Reaktanssi''' (tunnus ''X'') tarkoittaa sähköistä vaihtovirtavastusta, [[impedanssi]]n imaginaarista osaa. Vaihtovirralla impedanssi on tasavirran [[resistanssi]]a vastaava suure, (eli virta on jännite jaettuna impedanssilla) joten sen [[SI-järjestelmä]]n mukainen yksikkö on [[ohmi]] (Ω). Impedanssin Z reaaliosa on resistanssi R ja imaginääriosa reaktanssi X eli
Z = R + jX , jossa j on [[imaginääriyksikkö]]. Impedanssin käänteisarvo on [[admittanssi]] ja sen imaginääriosa on [[suskeptanssi]] (tunnus ''B''). Admittanssin reaaliosa on konduktanssi (tunnus ''G'').


Virtapiirissä olevan reaktanssin yli olevan jännitteen ja läpi menevän virran välillä on vaihe-ero (eli virran ja jännitteen nolla-arvot sattuvat eri aikaan).
Reaktanssia aiheuttavat [[Kela (laite)|kela]]t ([[induktanssi]]) ja [[kondensaattori]]t ([[kapasitanssi]]). Puhutaankin erikseen ''induktiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''L''</sub>) ja ''kapasitiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''C ''</sub>), joiden vaikutukset ovat toisilleen vastakkaisia.
Vaihe-eron suuruus radiaaneina on
:<math>kulma= arctan(X/R)</math>


Reaktanssia aiheuttavat [[Kela (laite)|kela]]t ([[induktanssi]]) ja [[kondensaattori]]t ([[kapasitanssi]]). Puhutaankin erikseen ''induktiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''L''</sub>), joka on positiivinen suure, ja ''kapasitiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''C ''</sub>), joka on negatiivinen. Kelan ja kondensaattorin vaikutukset ovat toisilleen vastakkaisia. Näihin komponentteihin varastoituu energiaa.
Kelan reaktanssi voidaan laskea seuraavasta kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''L'' [[induktanssi]]):

Kelan reaktanssi voidaan laskea kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''L'' [[induktanssi]]):
:<math>X_L = {2 \pi f L}</math>
:<math>X_L = {2 \pi f L}</math>


Kondensaattorin reaktanssi voidaan laskea seuraavasta kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''C'' [[kapasitanssi]]):
Kondensaattorin reaktanssi voidaan laskea kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''C'' [[kapasitanssi]]):
:<math>X_C = \frac{1}{2 \pi f C}</math>
:<math>X_C = \frac{-1}{2 \pi f C}</math>


[[Luokka:Sähkötekniikka]]
[[Luokka:Sähkötekniikka]]
Rivi 26: Rivi 31:
[[sl:Reaktanca]]
[[sl:Reaktanca]]
[[sv:Reaktans]]
[[sv:Reaktans]]

'''[[Wikipedia:Tervetuloa Wikipediaan|Tervetuloa Wikipediaan]]!''' Kokeilit suomenkielisen Wikipedian muokkaamista, ja testisi on nyt poistettu tai merkitty roskaksi. Jos haluat harjoitella lisää, käytä muiden sivujen sijaan [[Wikipedia:Hiekkalaatikko|hiekkalaatikko]]a, jottei muokkauksiasi tulkittaisi [[Wikipedia:vandalismi|vandalismi]]ksi. Lisää tietoa muokkaamisesta on [[Wikipedia:Ohje|ohjesivuilla]]. –[[Käyttäjä:Myl|Myl]] 6. kesäkuuta 2006 kello 10.52 (UTC)

Versio 6. kesäkuuta 2006 kello 13.52

Reaktanssi (tunnus X) tarkoittaa sähköistä vaihtovirtavastusta, impedanssin imaginaarista osaa. Vaihtovirralla impedanssi on tasavirran resistanssia vastaava suure, (eli virta on jännite jaettuna impedanssilla) joten sen SI-järjestelmän mukainen yksikkö on ohmi (Ω). Impedanssin Z reaaliosa on resistanssi R ja imaginääriosa reaktanssi X eli Z = R + jX , jossa j on imaginääriyksikkö. Impedanssin käänteisarvo on admittanssi ja sen imaginääriosa on suskeptanssi (tunnus B). Admittanssin reaaliosa on konduktanssi (tunnus G).

Virtapiirissä olevan reaktanssin yli olevan jännitteen ja läpi menevän virran välillä on vaihe-ero (eli virran ja jännitteen nolla-arvot sattuvat eri aikaan). Vaihe-eron suuruus radiaaneina on

Reaktanssia aiheuttavat kelat (induktanssi) ja kondensaattorit (kapasitanssi). Puhutaankin erikseen induktiivisesta reaktanssista (tunnus XL), joka on positiivinen suure, ja kapasitiivisesta reaktanssista (tunnus XC ), joka on negatiivinen. Kelan ja kondensaattorin vaikutukset ovat toisilleen vastakkaisia. Näihin komponentteihin varastoituu energiaa.

Kelan reaktanssi voidaan laskea kaavasta (f on taajuus ja L induktanssi):

Kondensaattorin reaktanssi voidaan laskea kaavasta (f on taajuus ja C kapasitanssi):

Sähköiset vastussuureet: Tasavirta
resistanssi, vastus (Ω) konduktanssi, johtavuus (S)
Sähköiset vastussuureet: Vaihtovirta
Kompleksiluku (vaihekulma) impedanssi (Ω) admittanssi (S)
Reaaliosa (0°) resistanssi konduktanssi
Imaginaariosa (90°) reaktanssi suskeptanssi

Tervetuloa Wikipediaan! Kokeilit suomenkielisen Wikipedian muokkaamista, ja testisi on nyt poistettu tai merkitty roskaksi. Jos haluat harjoitella lisää, käytä muiden sivujen sijaan hiekkalaatikkoa, jottei muokkauksiasi tulkittaisi vandalismiksi. Lisää tietoa muokkaamisesta on ohjesivuilla. –Myl 6. kesäkuuta 2006 kello 10.52 (UTC)