Konduktanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konduktanssi (tunnus G) kuvaa johtimen kykyä johtaa sähkövirtaa.[1] Tasavirtapiirissä konduktanssi vastaa resistanssin käänteisarvoa. Konduktanssin SI-järjestelmän mukainen yksikkö on siemens (tunnus S), joka vastaa ohmin käänteisarvoa (1 S = 1/Ω). Vaihtovirtapiirissä konduktanssi on admittanssin reaaliosa.

Ohmin laki voidaan ilmaista konduktanssin avulla muodossa

,

missä I on elementin läpi kulkeva virta, G on elementin konduktanssi ja V on jännite sen yli.

Konduktanssille käytetään joskus nimityksiä (sähkön)johtavuus tai johtokyky[2]. Nämä voivat kuitenkin olla harhaanjohtavia nimityksiä, sillä niillä voidaan tarkoittaa myös konduktiivisuutta eli resistiivisyyden käänteisarvoa, joka on piirielementin sijaan materiaalin ominaisuus. Konduktiivisuuden yksikkö on siemens per metri (S/m).

Konduktanssi-käsitteen kehittäjä Lordi Kelvin ehdotti vuonna 1883 konduktanssin yksiköksi käänteistä ohmia, jolle hän antoi nimen ”mho”, eli ohm kirjoitettuna takaperin. Yksikön tunnuksena Lordi Kelvin käytti ℧-merkkiä, eli ylösalaisin kirjoitettua Ω-kirjainta. Vuonna 1971 SI-järjestelmään otettu siemens vastaa mho:ta (1 S = 1 ℧), joten kyseessä on nykyään vain vaihtoehtoinen merkintätapa. Mho ei kuitenkaan ole SI-järjestelmän yksikkö.

Sähköiset vastussuureet: Tasavirta
resistanssi, vastus (Ω) konduktanssi, johtavuus (S)
Sähköiset vastussuureet: Vaihtovirta
Kompleksiluku (vaihekulma) impedanssi (Ω) admittanssi (S)
Reaaliosa (0°) resistanssi konduktanssi
Imaginaariosa (90°) reaktanssi suskeptanssi


  1. SI-opas : 2019 : kansainvälinen suure- ja yksikköjärjestelmä = international system of quantities and units, s. 46. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, 2019. ISBN 978-952-242-411-2. Teoksen lataussivu.
  2. Fysiikka:konduktanssi – Tieteen termipankki tieteentermipankki.fi. Viitattu 27.2.2022.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Voipio, Erkki: Sähkö- ja magneettikentät. Moniste 381. Espoo: Otakustantamo, 1987. ISBN 951-672-038-2.
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.