Ero sivun ”HDMI” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti lisäsi: be-x-old:HDMI
p Luokka:Väylät ja liitännät
Rivi 69: Rivi 69:
[[Luokka:Televisiotekniikka]]
[[Luokka:Televisiotekniikka]]
[[Luokka:Äänentoistotekniikka]]
[[Luokka:Äänentoistotekniikka]]
[[Luokka:Väylät ja liitännät]]


{{Link GA|en}}
{{Link GA|en}}

Versio 10. elokuuta 2012 kello 11.58

Tiedosto:MyCable.jpg
HDMI-liitin

HDMI (High Definition Multimedia Interface) on liitäntästandardi. Siihen sisältyy fyysinen liitin ja kaapeli sekä määritykset, miten dataa siirretään laitteiden välillä. HDMI on suunniteltu kuvan ja monikanavaäänen siirtämiseen. Standardi tukee yleisimpiä resoluutioita 480i, 576i, 720p, 1080i, 1080p. Tyypin A HDMI-liitin on taaksepäin yhteensopiva monitoreissa ja näytönohjaimissa käytetyn DVI-liitännän kanssa.

HDMI:n tekniikka

HDMI-liitin on syntynyt tarpeesta siirtää digitaalisena kuvaa ja ääntä kodin viihde-elektroniikan laitteiden välillä. Liittimen voi löytää HDTV-televisiosta, DVD-soittimesta, pelikonsolista (Playstation 3, Xbox 360 uudemmat mallit), tietokoneen näytönohjaimesta tai vahvistimesta. HDMI voidaan nähdä analogisten VGA-, SCART- ja RCA-liittimien seuraajana. Tekniikan perustajia ovat muun muassa Sony, Philips ja Toshiba

Kuva ja ääni

HDMI-kaapelissa video ja kuva on pakkaamatonta dataa, joka kuljetetaan johtoa pitkin TMDS-signaalitekniikan avulla. Tiedonsiirtokapasiteetti on kasvanut sarjan liittimissä julkaisuvuodesta 2002 lähtien. Aikaisemmat HDMI-standardit pystyivät 165 MHz:n kellotaajuudella (4.9Gb/s) 1080p-teräväpiirtokuvan välittämiseen, kun taas nykyinen 1.3-standardin mukainen liitäntä pystyy 340 MHz:n kellotaajuudella (10.2Gb/s) tarkempaan resoluutioon kuin mitä tällä hetkellä markkinoilla olevat monitorit. HDMI-liitännästä on suunniteltu myös nk. B-tyyppi, jossa erotuksena nykyiseen A-tyyppiin on 29-nastainen liitin 19-nastaisen sijaan. B-tyyppi olisi tarkoitettu korkeammille resoluutioille, lähtien 3200 x 2048 pikselistä. Se on taaksepäin yhteensopiva Dual-link DVI:n kanssa.

HDMI 1.3 tukee häviöttömiä Dolby True HD ja DTS-HD Master Audio -ääniformaatteja, jotka tulevat olemaan HD-tasoisten elokuvien ääniraitoja. Se tukee myös pakattuja Dolby Digital ja DTS -formaatteja. HDMI 1.1:stä lähtien liitäntä on pystynyt välittämään 8 PCM-ääniraitaa 192 kHz:n ja 24 bitin ääninäytteen eli samplen taltiointitarkkuudella. Äänen välittäminen vie luonnollisesti kaistaa, mutta tiedonsiirtokapasiteetti liitännässä on molemmille riittävä tarkimmallakin 1080p-kuvalla.

Liittimet

HDMI tyyppi A liitin laitteessa
HDMI tyyppi A pistoke

Liittimiä on viisi erilaista tyyppiä. A/B on kuvattu HDMI 1.0 määrityksissä, C-tyyppi 1.3 määrityksissä, ja tyypit D/E on määritelty HDMI 1.4 määrityksissä. Sähköisesti yhteensopiva A-tyyppi on DVI-D single-link liittynnän kanssa. Vain tyypit A ja C yleisesti käytössä.

A tyyppi (yleisin käytetty)
Liittimen ulkomitat (uros) ovat 13.9 mm × 4.45 mm.
B tyyppi (ei vielä käytössä)
Liittimen ulkomitat (uros) ovat 21.2 mm × 4.45 mm. Resoluutioille 3840×2400 [WQUXGA].
C tyyppi, miniliitin (esim videokameroissa)
Liittimen ulkomitat (uros) ovat 10.42 mm × 2.42 mm.
D tyyppi, mikroliitin (tulossa mahdollisesti mobiililaitteisiin)
Liittimen ulkomitat (uros) ovat 2.8 mm × 6.4 mm mm.
E tyyppi
Autoissa käytettävä liitintyyppi.

Kopiointisuojaus

HDMI tukee nk. HDCP-kopiointisuojaustekniikkaa, jonka avulla signaalia lähettävä laite voi estää vastaanottavan laitteen näyttämästä tai erityisesti kopioimasta materiaalia. Tätä ei tue DVI-liitäntä, joka on taaksepäin yhteensopiva HDMI-liitännän kanssa. DVI:llä varustettua laitetta voidaan käyttää vastaanottavana tai lähettävänä laitteena HDMI-laitteelle ja päinvastoin.

Laitteistojen välinen keskustelu

Laitteiden tietoja vaihdetaan HDMI:ssä DDC:n eli Display Data Channel -standardilla. Sen kautta laitteet keskustelevat keskenään. Tämän avulla esimerkiksi näyttölaitteen resoluutiotiedot saadaan lähettävään laitteeseen. DDC-tiedot tallennetaan EDID-ROM -piirille. Sieltä löytyvät laitteen valmistajan nimi ja laitteen tyyppitiedot. Lisäksi sinne on tallennettuna tuetut resoluutiot, audioformaatit ja väriavaruudet.

Muita ominaisuuksia

Joissakin HDMI-liitännöissä käytetään CEC:in eli "Consumer Electronic Controlin" mukaista standardia laitteistojen väliseen ohjaukseen. CEC mahdollistaa laitteiden ohjauksen ryhminä - yhdellä napin painalluksella voi ohjata useampaa laitetta, esimerkiksi digiboksi voi itse käskeä DVD-tallentimen aloittaa tallennuksen.

HDMI:n versio 1.3 tukee myös automaattista audion synkronointia kuvan kanssa eli nk. "huulisynkkaa". Tämä on olennaista, kun eri laitteet käsittelevät HDMI:n kautta kulkevaa kuvaa ja ääntä.

HDMI 1.4

HDMI:n 28. toukokuuta 2009 julkaistu versio 1.4 uudisti HDMI-teknologian täysin.[1]

Historia

HDMI-liitäntää alettiin kehittää vuonna 2002 ja versio 1.0 julkaistiin sekä otettiin tuotantoon jouluna 2002.lähde?

Versiot

  • 1.0, julkaistu jouluna 2002
  • 1.1, julkaistu toukokuussa 2004
  • 1.2, julkaistu elokuussa 2005
  • 1.2a, julkaistu joulukuussa 2005
  • 1.3, julkaistu 22. kesäkuuta 2006
    • Uudistuksena se tukee kompressoimattomia TrueHD ja DTS-HD -ääniraitoja.
    • Playstation 3 on yksi ensimmäisistä laitteista, joka tukee HDMI 1.3:a.
  • 1.3a, julkaistu 10. marraskuuta 2006
  • 1.3b, julkaistu 27. maaliskuuta 2007
  • 1.4, julkaistu 28. toukokuuta 2009
    • Uudistuksena monikanavaääniulostulo ja tuki 3D-videokuvalle, 2D resoluutio 4096x2160, ethernet-tuki[1]

Katso myös

Viitteet

Aiheesta muualla

Malline:Link GA