792
muokkausta
(Lisätään Metatieto-malline) |
(→Buddhalaisuus: muutin tekstin takaisin vanhaan, tämä teksti on kyllä "oikeampi"...) |
||
{{Buddhalaisuus}}
[[buddhalaisuus|Buddhalaisuudessa]] karman laki tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että tietoisilla teoilla on seurauksensa. Karma on edellisten olosuhteiden ja mielentilojen seurausta. Oleellista karman kannalta on siis mielentila, jossa toimitaan. Karma tulee erottaa karma-vipakasta, joka tarkoittaa karman seurausta.
Karma ei tarkoita kohtalonoppia. Mitkään korkeammat voimat, kuten jumalat, eivät määritä kenenkään kohtaloa, sillä jumalatkin ovat karman ja jälleensyntymän piirissä. Ihminen luo itse karmansa, eikä karma ihmistä. Toisaalta buddhalaisuus ei myöskään opeta sattumaa; asioilla on aina aiheuttajansa.
Koska mikään korkeampi voima ei määritä karmaa, ei siihen sisälly ajatusta rangaistuksesta tai palkkiosta.
Buddhan opetuksen mukaan karma ei ole ainoa syy, jonka vuoksi asioita tapahtuu. Karma on vain yksi niyama, syyn ja seurauksen taso, joka aiheuttaa asioita. Viisi niyamaa on lueteltuna seuraavassa.
* '''karma niyama''' – omat tietoiset teot
* '''dharma niyama''' – luonnon lait, kuten painovoima
* '''irthu niyama''' – ilmasto ja vuodenaikojen vaihtelu
* '''bija niyama''' – perinnöllisyys
* '''chitta niyama''' - mielentoiminnot
Ei siis voida sanoa että kaikki elämän vastoinkäymiset tai hyvät asiat olisivat karman seurausta. Jos esim. joudut onnettomuuteen, ei se välttämättä tarkoita että olisit tehnyt jotakin pahaa aikaisemmin. <ref>Kulananda: Buddhalaisuuden periaatteet. Like kustannus 0y, 2005. Suomentanut englanniksi Lauri Porceddu</ref> <ref>http://www.geocities.com/Athens/Academy/9280/kamma.htm</ref><ref>http://www.buddhanet.net/e-learning/karma.htm</ref>
== Teosofia ==
|