Ero sivun ”Bernt Balchen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
43 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Bernt Balchen''' (23.10.1899 Tveit (nyk. [[Kristiansand]]) – 17.10.1973 Mount Kisko, [[New_York_(osavaltio)|New York]], USA) oli syntyjään [[Norja|norjalainen]], myöhemmin [[Amerikannorjalaiset|amerikannorjalainen]] lentäjä ja tutkimusmatkailija. Hän otti osaa sekä [[Richard E. Byrd|amiraali Byrdin]] että [[Lincoln Ellsworth]]in etelänaparetkiin. Balchen oli lentäjänä muun muassa kuuluisalla [[Etelänapa|Etelänavan]] ylittäneellä lennolla, joka tehtiin kolmimoottorisella ''Floyd Bennett'' -koneella. Toisen maailmansodan aikana hän toimi [[Yhdysvaltain_ilmavoimat|Yhdysvaltain ilmavoimissa]], auttaen pohjois-eurooppalaisia liittolaismaita. Sodan jälkeen hänestä tuli vaikutusvaltainen johtaja ilmavoimissa, kuin myös menestyksekäs yrittäjä omissa liiketoimissaan.
 
Balchenin elämässä oli useampia kiinnekohtia Suomeen. Hän ilmoittautui 1918 vapaaehtoiseksi valenimellä "Karl Nilson" valkoisten puolelle Suomen sisällissodassa. Hän osallistui Tampereen valtaukseen ja vielä Karjalan sotatoimiin. Suomen talvisodan alkupäivänä 30.11.1939 hän, jo maailmankuuluna lentäjänä, sattui olemaan vieraana Ilmavoimien eskunnassaesikunnassa Helsingissä. Hänen sanotaan aktiivisesti edesauttaneen Yhdysvaltojen nopeaa päätösta myydä Suomelle BrewstwerBrewster-hävittäjäkoneita jo talvisodan aikana.
Myöhemmin, syksyllä 1944, Balchen organisoi Ruotsissa koulutettujen norjalaisten poliisijoukkojen lentokuljetuksen Luulajasta Suomen yli Kirkkoniemeen ja muualle Norjaan. Amerikkalaiset C-47 kuljetuskoneet lensivät, ylittäen Kemin laskeutumatta, näitä useamman kuukauden ajan.
Hänen sanotaan käyneen Kemissä henkilökohtaisesti kiitämässä yhteistyöstä hemikuussa 1945.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko