Ero sivun ”Schütze” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: uk:CC-Шутце
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 23: Rivi 23:
[[Luokka:SS:n sotilasarvot|Schytze]]
[[Luokka:SS:n sotilasarvot|Schytze]]


[[de:Schütze (Dienstgrad)]]
[[de:SS-Schütze]]
[[et:Schütze]]
[[et:Schütze]]
[[en:Schütze]]
[[en:Schütze]]

Versio 7. helmikuuta 2012 kello 21.12

Toisen maailmansodan aikainen Schützen olkalaatta
SS-Schützen kauluslaatat

Schütze on Saksan armeijan sotamiestä vastaava sotilasarvo, joka on ollut käytössä ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Vuoteen 1918 saakka Schütze oli alin värvättyjen arvo konekivääriyksiköissä sekä joissakin eliittiyksiköissä.

Suomeksi käännettäessä Schütze voi olla "ampuja" tai "kiväärimies", mutta käytännössä sillä tarkoitetaan sotamiestä. Schütze voi olla myös sukunimi. Sana juontuu saksan verbistä schützen, joka tarkoittaa puolustautumista ja vartioimista.

Aluksi SS käytti SS-Schützen sijaan arvoa SS-Mann, kuten myös Sturmabteilung, jolla oli oma arvonsa SA-Mann. SS- ja SA-Mann olivat alimpia palvelukseen hyväksyttyjen värvättyjen arvova. Vuodesta 1938 lähtien Waffen-SS käytti vastaavaa arvoa SS-Schütze, mutta Allgemeine SS ja muut SS:n haarat pitivät SS-Mannin arvon. Vastaavasti SS:n seuraavaksi ylempi arvo oli SS-Obermann, lukuun ottamatta Waffen-SS:a, joka käytti tilalla arvoa SS-Oberschütze.

Nykyajan Saksan armeijassa Schütze on harvinainen arvo, sillä eri aselajit käyttävät omia vastineitaan. Esimerkiksi viestijoukoissa (Fernmelder) alin värvätyn arvo on radisti (Funker).

Katso myös

Alempi arvo
Anwärter
SS-arvo
Schütze
Ylempi arvo
Oberschütze