Ero sivun ”Dominantti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p +link
Rivi 1: Rivi 1:
{{Tämä artikkeli|käsittelee musiikin teoriaa. Dominantti voi myös viitata genetiikassa [[dominoiva ominaisuus|dominoivaan]] ominaisuuteen tai geeniin.}}
{{Tämä artikkeli|käsittelee musiikin teoriaa. Dominantti voi myös viitata genetiikassa [[dominoiva ominaisuus|dominoivaan]] ominaisuuteen tai geeniin.}}
'''Dominantti''' tarkoittaa [[sävelasteikko|sävelasteikossa]] skaalan V asteen säveltä tai sille perustuvaa sointua. Intervalli toonikan ja dominantin välillä on kvintti. Sointua, johon kuuluu [[toonika]] ja [[kvintti]] (puhdas kvintti), kutsutaan [[kitara]]nsoitossa [[voimasointu|voimasoinnuksi]]. Käänteisenä toonikan ja dominantin väli on kvartti, eli dominantin sävellajissa toonika siis vastaa [[subdominantti]]a.
'''Dominantti''' tarkoittaa [[sävelasteikko|sävelasteikossa]] eli skaalan V asteen säveltä tai sille perustuvaa sointua. Intervalli [[toonika]]n ja dominantin välillä on puhdas [[kvintti]]. Sointua, johon kuuluu [[toonika]] ja [[kvintti]] (~puhdas kvintti), kutsutaan [[kitara]]nsoitossa [[voimasointu|voimasoinnuksi]]. Käänteisenä toonikan ja dominantin väli on puhdas [[kvartti]] eli dominantin sävellajissa toonika siis vastaa [[subdominantti]]a.


Dominanttisointuun lisätään usein vielä neljäs sävel, jolloin saadaan [[septimi]]sointu. Esimerkiksi C-duurin dominanttisävel on G, dominanttikolmisointu G-H-D ja dominanttiseptimisointu G-H-D-F.
Lisättäessä dominanttisointuun neljäs sävel, saadaan [[septimi]]sointu.
:Esimerkiksi C-duurin dominanttisävel on G, dominanttikolmisointu G-H-D ja dominanttiseptimisointu G-H-D-F.


Skaalan dominantilla on omassa asteikossaan yksi ylennysmerkki enemmän tai yksi alennusmerkki vähemmän kuin [[toonika]]lla.
Skaalan dominantilla on omassa asteikossaan yksi ylennysmerkki enemmän tai yksi alennusmerkki vähemmän kuin [[toonika]]lla.

Versio 26. syyskuuta 2011 kello 14.59

Tämä artikkeli käsittelee musiikin teoriaa. Dominantti voi myös viitata genetiikassa dominoivaan ominaisuuteen tai geeniin.

Dominantti tarkoittaa sävelasteikossa eli skaalan V asteen säveltä tai sille perustuvaa sointua. Intervalli toonikan ja dominantin välillä on puhdas kvintti. Sointua, johon kuuluu toonika ja kvintti (~puhdas kvintti), kutsutaan kitaransoitossa voimasoinnuksi. Käänteisenä toonikan ja dominantin väli on puhdas kvartti eli dominantin sävellajissa toonika siis vastaa subdominanttia.

Lisättäessä dominanttisointuun neljäs sävel, saadaan septimisointu.

Esimerkiksi C-duurin dominanttisävel on G, dominanttikolmisointu G-H-D ja dominanttiseptimisointu G-H-D-F.

Skaalan dominantilla on omassa asteikossaan yksi ylennysmerkki enemmän tai yksi alennusmerkki vähemmän kuin toonikalla.

Katso myös