Toijalan Pallo-49

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TP-49
Koko nimi Toijalan Pallo-49
Perustettu 1949
Kenttä Toijalan Stadioni, Akaa
Sarja Nelonen
Puheenjohtaja Juri Virtanen
Päävalmentaja Jari Hakala
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Toijalan Pallo-49, lyhennettynä TP-49 tai ToiP-49, on vuonna 1949 perustettu akaalainen jalkapalloseura.

Seuran miesten edustusjoukkue pelaa jalkapalloa Nelosessa ja kakkosjoukkue Kutosessa. Lisäksi seuralla on juniori- ja JKKI- toimintaa. Seuran parhaat meriitit ovat vuosilta 1986–1991, 1993 ja 1996–1997, jolloin seuran miesten edustusjoukkue pelasi Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla eli nykyistä Kakkosta vastaavassa II divisioonassa.

Toijalan Pallo-49:n poika-ja tyttöjuniorijoukkueissa pelaa noin 300 lasta. Joukkueet pelaavat Tampereen piirin sarjoissa ja lisäksi osallistuvat eri turnauksiin. Edustusjoukkue pelaa Nelosessa. Seuran toiminnassa on eri tavoin mukana viikoittain yli 400 akaalaista. Seuran puheenjohtaja on Juha Pietikäinen. Edustusjoukkueen valmentaja on Jari Hakala. Joukkueen kasveteista monet ovat pelanneet mestaruussarjassa ja jalkapalloliigassa. Heistä jääkiekossa Matti Vulli ja Ossi Valtonen pelasivat SM-sarjassa. TP-49:n kasvatti Petter Setälä on pelannut myös Hakassa, A-maajoukkueessa ja nuorten maajoukkueissa. Veikkausliigassa 2016 HIFK:ssa debytoinut 20-vuotias keskuspuolustaja Juho Pirttijoki siirtyy Allsvenskanissa pelaavan GIF Sundsvallin riveihin kolmivuotisella pelaajasopimuksella.Pirttijoki siirtyi HIFK:hon Hakasta.

TP-49:n valmentajina ovat toimineet muun muassa Pekka Sumelahti ja hakalaiset Matti Pitko ja Juhani Peltonen. Seuraa ovat edustaneet myös Kalevi Nupponen ja Matti Mäkelä. TP-49:ssä on pelannut jalkapalloa tunnettu jääkiekkoilija Juhani Wahlsten. Seuran perinteitä vaalimaan perustettu 2003 TP-49 Kilta, jonka puheenjohtajana on toiminut perustamisesta alkaen Tapio Pajuoja, joka keskushyökkääjänä on seuran kaikkien aikojen paras maalintekijä.

Killan jäseniä ovat muun muassa olympiamitalisti Eeles Landström, Palloliiton entinen puheenjohtaja Pertti Alaja ja hänen veljensä Erkki, joiden isä toimi 1970-luvulla Akaan seurakunnan kirkkoherrana, Rauno Mokka, jota on Lukon ja Rauman jääkiekon suurmies, Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Jaakko Holkeri, musiikin promoottori Juhani Merimaa, jalkapallon gladiaattorit Juhani Peltonen ja Matti Mäkelä, Juhani Wahlsten ja 123 muuta jalkapallon ystävää.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]