Todellinen vuosikorko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Todellinen vuosikorko on luoton tunnusluku, jonka tarkoitus on helpottaa eri luottovaihtoehtojen korkojen vertailua. Se kuvaa todellista vuotuista korkoprosenttia, jonka luotosta perityt korot ja maksut aiheuttavat.

EU-direktiivi 98/7/EY ja kuluttajansuojalain 7 luvun 6 § edellyttää todellisen vuosikoron ilmoittamista lainailmoituksissa. Tunnusluvun etu kuluttajalle on siinä, että se huomioi luottoon liittyvät palkkiot, korot sekä lyhennysaikataulun.

Erityisesti euromääräisesti pienissä luotoissa pieneltä tuntuvat maksut maksuerien yhteydessä voivat nostaa luoton kustannuksen eli todellisen vuotuisen korkoprosentin huomattavasti korkeammaksi[1] kuin mitä luoton nimellinen korkoprosentti antaisi syyn olettaa.

Vuotuisen koron laskenta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin todellinen vuosikorko lasketaan käyttäen sisäisen eli efektiivisen koron laskukaavaa[2][3].

Todellisen vuotuinen korkoprosentti määräytyy ratkaisemalla X seuraavasta luoton nosto- ja maksuerien avulla muodostetusta yhtälöstä:

ja kertomalla tuloksena saatu X luvulla 100%.

Yhtälössä X = todellinen vuosikorko
m = viimeisen nostoerän järjestysnumero
k = nostoerän numero, joten
Ck = nostoerän k määrä
tk = vuosina ja vuosien osina ilmaistu ensimmäisen nostoerän nostopäivän ja kunkin myöhemmän nostoerän nostopäivän välinen aika, joten
m' = viimeisen takaisinmaksun tai maksun numero
l = takaisinmaksun tai maksun numero
Dl = takaisinmaksun tai maksun määrä
sl = vuosina ja vuosien osina ilmaistu ensimmäisen nostoerän nostopäivän ja kunkin takaisinmaksun tai maksun maksupäivän välinen aika.

Aiempi laskutapa pienille luotoille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alle kolmen kuukauden ja pienissä luotoissa (alle 1000 markkaa eli 168,19 euroa) vuosikorko on aiemmin laskettu Työ-ja elinkeinoministeriön suosituksen mukaisesti seuraavasti[4][arkistolinkki]. Nykyisin myös näiden luottojen todellinen vuosikorko tulee ilmoittaa kuten muidenkin kuluttajaluottojen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erään pikavipin todellinen vuosikorko Tarkan markan blogi. 21.5.2012. Viitattu 19.7.2012. (suomeksi)
  2. Oikeusministeriön asetus kuluttajaluoton todellisesta vuosikorosta 824/2010, liite: "Perusyhtälö, joka osoittaa yhtäältä luoton nostoerien ja toisaalta takaisinmaksujen ja maksujen vastaavuuden". (pdf) Finlex. 15.9.2010. Viitattu 5.5.2011. (suomeksi)
  3. Oikeusministeriön asetus kuluttajaluoton todellisesta vuosikorosta 824/2010.
  4. Vuosikorko pienissä luotoissa Viitattu 21.10.2009. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.