Efektiivinen korko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Efektiivinen korko tai sisäinen korko (IRR) on laajasti käytetty menetelmä eri investointivaihtoehtojen välisessä vertailussa.

Efektiivisen koron määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Efektiivinen korko (IRR = Internal Rate of Return) on se korko, jolla diskontattujen kassavirtojen nykyarvojen summa on nolla. Matemaattisesti esitettynä yhtälö on seuraava:

PV = kassatapahtuman suuruus

i = kassatapahtuman ajankohta

r = efektiivinen korko.

Efektiiviseen korkoon vaikuttavat tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Efektiiviseen korkoon vaikuttavat seuraavat tekijät:

  • kassatapahtumien ajankohta
  • kassatapahtumien summat.

Jos esimerkiksi minkä tahansa luottoon liittyvän tapahtuman summa tai ajankohta muuttuu, on efektiivinen korko aina laskettava uudestaan.

Kassatapahtumien ajankohdat voidaan sopia eri osapuolten välillä tai ne voidaan olettaa. Kuitenkin mitä pitemmälle tulevaisuuteen tapahtumat ajoittuvat, sitä suurempi on niiden toteutumiseen liittyvä epävarmuus.

Kassatapahtumien suuruutta voidaan säädellä eri parametrein (luoton/sijoituksen suuruus, korko, lyhennystapa, käsittelypalkkiot, osingot yms.) tai niiden suuruus voidaan olettaa (sijoitusten realisointiaika ja -hinta yms.).

Efektiivisen koron rajoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Efektiivinen korko ei sisällä kaikkea rahan sijoituksessa tai lainauksessa tarvittavaa tietoa. Se kuvaa ainoastaan tietyn aikataulun toteutumiselle oletetun rahoitusoperaation sisäisen koron, jossa palautuvat varat oletetaan sijoitettavan edelleen efektiivisellä korolla (mikä pitkällä sijoitushorisontilla ei aina ole realistinen arvio).

Efektiivinen korko ei ota huomioon seuraavia ominaisuuksia:

  • sijoituksen / lainauksen volyymia (esimerkiksi tuhannen ja miljoonan euron samoilla parametreilla tapahtuvan sijoituksen efektiivinen korko on sama
  • rahan kiertoaikaan ja jälleensijoitukseen liittyviä mahdollisuuksia ja uhkia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]