Timothy (kilpikonna)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timothy vuonna 1993. Häneen on kiinnitetty lappu, jossa lukee "My name is Timothy. I am very old – please do not pick me up." ("Nimeni on Timothy. Olen hyvin vanha – älä nosta minua ylös").

Timothy (n. 18393. huhtikuuta 2004) oli espanjankilpikonna jonka arveltiin kuollessaan olevan noin 165 vuotta vanha. Tämä teki hänestä Yhdistyneen kuningaskunnan vanhimman tunnetun asukkaan.[1] Nimestään huolimatta Timothy oli naaras; 19. vuosisadalla kilpikonnien sukupuolen määrittely oli vielä vaikeaa.

Timothyn löysi kuninkaallisen laivaston kommodori John Courtenau Everard portugalilaisen kaapparin aluksesta vuonna 1854. Timothy toimi maskottina useissa laivaston aluksissa vuoteen 1892 saakka. Hän oli HMS Queen -laivan maskotti ensimmäisen Sevastopolin pommituksen aikaan Krimin sodassa, ja oli myös viimeinen tämän sodan elossa ollut veteraani.[2] Tämän jälkeen Timothy oli maskottina HMS Princess Charlottella ja HMS Nankinilla.[1] Laivastopalveluksen jälkeen Timothyn kodiksi tuli Devonin jaarlin Powderhamin linna.[2] Hänen mahakilpeensä on kirjoitettu perheen motto, "Where have I fallen? What have I done?" ("Minne olen kaatunut? Mitä olen tehnyt?")

Vuonna 1926, Timothy omistajat päättivät että hänen tulisi paritella ja huomasivat, että Timothy olikin naaras.[1][3] Tästäkin hyödyllisestä tiedosta huolimatta lisääntymisyritykset jäivät tuloksettomiksi.

Timothy on haudattu lähellä kuolinpaikkaansa Powderhamin linnan lähelle.[2]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rory Knight Bruce, Timothy the Tortoise (2004)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c 'War Hero Tortoise Dies, Aged 160' Sky News, 7. huhtikuuta 2004
  2. a b c 'Timmy the tortoise dies aged 160' BBC News 7. huhtikuuta 2004
  3. Powderham Castle Facts & Figures (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]