Timo Joensuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timo Joensuu

Timo Joensuu (s. 27. helmikuuta 1959 Nokia) on suomalainen ylilääkäri ja syöpähoitojen tutkija, kliinisen onkologian dosentti ja sairaalatoiminnan kehittäjä. Hän on yksi Docrates Syöpäsairaalan perustajista. Joensuu toimi johtavana ylilääkärinä Docrateella sen perustamisesta maaliskuuhun 2014 asti, jolloin hän siirtyi sairaalan ylilääkäriksi voidakseen keskittyä enemmän tärkeänä pitämäänsä potilastyöhön.

Joensuu valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta 1985, sai lääkärinoikeudet 1986, työskenteli 1991–1993 Pariisissa Ranskan kansallisessa lääketieteen tutkimusinstituutissa (INSERM, Institut national de la santé et de la recherche médicale), ja väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi solujen erikoistumisesta 1992 Tampereen yliopistossa. Vuodesta 2005 hän on kliinisen onkologian dosentti Helsingin Yliopistossa. Joensuu erikoistui syöpätauteihin ja sädehoitoon 1993–1998 HYKS:ssa, missä hän toimi erikoislääkärinä 1998–2007.[1] Vuodesta 2007 hän on toiminut Docrates Syöpäsairaalan johtavana ylilääkärinä ja sairaalayhtiön hallituksen jäsenenä.[2]

Joensuu on julkaissut yksin tai työryhmän jäsenenä runsaasti tieteellisiä artikkeleita syöpätaudeista ja niiden hoitomenetelmistä.[3] Hannu Tavion kanssa hän on julkaissut kirjan "Elämä kantaa" eturauhassyövästä.[4]

Joensuu otti ensimmäisenä Pohjoismaissa käyttöön IMRT:n (intensiteettimuokattu sädehoito).[5] Docrates Syöpäsairaalassa on hänen ylilääkärikaudellaan edelleen kehitetty täsmäsädehoitoja ja tehty kliinistä lääketutkimusta.

Joensuu on toiminut Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry Propon hallituksessa ja kansainvälisten syöpätutkimusjärjestöjen asiantuntijana.

Mediuutiset valitsi Joensuun terveydenhuollon vuoden vaikuttajaksi 2010.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]