Docrates Syöpäsairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Docrates Syöpäsairaala
Perustettu 2006[1]
Toimitusjohtaja Ilpo Tolonen[1]
Kotipaikka Helsinki[1]
Liikevaihto 22,9M € (2021)[1]
Liikevoitto 18,8M € (2020)[1]
Henkilöstö 71 (2021)[1]
Docrates Syöpäsairaala Jätkäsaaressa.

Docrates Syöpäsairaala on Helsingissä toimiva Pohjoismaiden ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa yksityinen kattavasti ja kokonaisvaltaisesti syövänhoitoon erikoistunut sairaala. Se luonnehtii toimintaansa julkista sektoria täydentäväksi. Docrates Oy perustettiin vuonna 2006, ja sairaala aloitti toimintansa Eiran sairaalan tiloissa syksyllä 2007. Sairaala muutti 2009 Jätkäsaareen omiin tiloihin. Sairaalan toimintaan kuuluu muun muassa syövän diagnostiikkaa, lääkehoidot, sädehoidot sekä isotooppihoidot. Sairaalassa on oma laboratorio ja vuodeosasto. Syöpäleikkaukset tehdään kumppanisairaaloissa. Docrates osallistuu myös kliinisiin lääketutkimuksiin ja uusien hoitomenetelmien testaukseen ja kehittämiseen.

Docrateen sijaintikiinteistö Saukonpaadenrannassa on osa Länsisataman aluerakentamisprojektia Jätkäsaaressa. Siinä toimii myös sairaalan yhteistyöyrityksiä.[2]

Perustajat, omistuspohja ja liiketalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Docrates Oy:n perustivat vuonna 2006 fyysikko Pekka Aalto, lääkäri Timo Joensuu ja fyysikko Harri Puurunen.

Pekka Aalto (s. 1945) on osallistunut kudosta säästävän täsmäsädehoidon kehittämiseen ja toiminut yrittäjänä ja liikkeenjohtajana sädehoitoteknologian alalla.[3] Kliinisen onkologian dosentti, professori Timo Joensuu (s. 1959) on lääkärinä ja tutkijana erikoistunut syöpätauteihin sekä sädehoitoon. Hän toimi Docrates Syöpäsairaalan johtavana ylilääkärinä useita vuosia. Vuodesta 2014 lähtien sairaalan johtavana ylilääkärinä toimi syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, dosentti Tom Wiklund, joka siirtyi tehtävään Pfizerin Suomen lääketieteellisen johtajan paikalta. Harri Puurunen (s. 1959) on fyysikkona vastannut tuotekehitysprojekteista Aallon johtamassa Dosetekissa sekä toiminut Tekesissä teknologiajohtajana ja rahoitusjohtajana. Puurunen oli Docrateen toimitusjohtaja 2006–2010 ja 2011–2012 ja on sen jälkeen toiminut sairaalan talousjohtajana. Vuosina 2010–2011 toimitusjohtajana oli Marco Hautalahti. Toimitusjohtajaksi nimitettiin 2012 Siv Schalin, joka oli aikaisemmin GE Healthcaren Suomen yhtiön toimitusjohtaja.[4] Schalinin jälkeen vuonna 2017 toimitusjohtajana aloitti Ilpo Tolonen, joka siirtyi Docrateelle lääkeyhtiö MSD:ltä Suomen ja Baltian toimitusjohtajan tehtävästä.[5] Tammikuussa 2021 sairaalan johtavana ylilääkärinä aloitti syöpätautien erikoislääkäri Juha Kononen. Kansainvälistä tutkimus- ja tuotekehitystyötä tehnyt Kononen siirtyi Docrateelle vuonna 2019 Keski-Suomen keskussairaalasta.

Sairaalan vakinaiseen lääkärikuntaan kuuluvat muun muassa johtava ylilääkäri Juha Kononen, sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuu, lääkehoidon ylilääkäri Tuomo Alanko, isotooppiylilääkäri Jukka Kemppainen sekä radiologian ylilääkäri Merja Raade. Lisäksi yhtiö työllistää noin 30 lääkäriä ja muuta syövän hoidon asiantuntijaa.

Docrates on suomalaisessa omistuksessa oleva yritys, jonka suurin osakkeenomistaja on Aho Groupiin kuuluva Aava Terveyspalvelut Oy. Muina omistajina perustajien lisäksi on Docrateen henkilökuntaa, suomalaisia yksityishenkilöitä sekä suomalaisia perheyrityksiä.

Sairaalan työntekijämäärä on yli 70 henkeä. Potilaskäyntejä on 15 000 vuodessa. Neljäsosa potilaista tulee ulkomailta, yli 60 eri maasta.[6][7][8] Suurin osa ulkomailta saapuvista potilaista tulee Venäjältä, Skandinaviasta ja Baltian maista.

Sairaalassa toteutettiin mittava remontti laitekannan uusimisineen vuosina 2019-2020. Tuolloin uusittiin sairaalan sädehoitolaitteisto, PET-TT-kamera sekä MRI- että mammografialaitteistot.

Hoitomenetelmien pioneeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Docrates Syöpäsairaalan ylilääkäri, dosentti Timo Joensuu, työskenteli 15 vuotta HYKS:n syöpätautien klinikalla. Aaltoon hän tutustui 1995. Joensuu otti ensimmäisenä sädehoitolääkärinä pohjoismaissa käyttöön IMRT:n (intensiteettimuokattu sädehoito). Kasvaimeen kohdistetaan täsmällisesti tuhoava annos, mutta ympäröivät kudokset suojellaan. Jo ennen sitä oli kehitetty stereotaktinen hoito, jossa hoito kohdistetaan kolmiulotteisesti tietokone- ja magneettikuvauksen avulla. IMRT:n ja stereotaktisen hoidon synteesinä on edelleen Suomessa kehitetty VMAT Rapid Arc -menetelmä, joka nopeuttaa hoitoa. Docrates Syöpäsairaala otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön VMAT Rapid Arc -tekniikan eturauhassyövän sädehoidossa.lähde?

Syövän sädehoidossa uutta teknologiaa edustaa kudoksensisäinen, ns. HDR (High Dose Rate) -brakyhoito, jonka edeltäjää LDR (Low Dose Rate) -brakyhoitoa Docrateen urologian ylilääkäri Martti Ala-Opas käytti ensimmäisenä Suomessa eturauhassyövän hoidossa. Tällä hetkellä Docrateella on Suomen pisin ja laajin kokemus eturauhassyövän hoidosta HDR-braky-menetelmällä. Uudet sädehoitomenetelmät mahdollistavat paremmin kohdistettuja, entistä suurempia sädeannoksia ja näin entistä parempia syövän hoitotuloksia vähemmillä sivuvaikutuksilla.lähde?

Docrates syöpäsairaala on myös edelläkävijä syövän diagnostiikassa. Eturauhassyövän diagnostiikassa MRI-tutkimus otettiin käyttöön jo vuonna 2006, ja sairaalassa on myös käytössään poikkeuksellisen laaja valikoima erilaisia merkkiaineita PET-TT-kuvauksia varten.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]