Timbuktun piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timbuktun piiri Malin kartalla.

Timbuktun piiri (ransk. Cercle de Tombouctou) on paikallishallintoalue Malin Timbuktun alueella. Sen pinta-ala on 347 488 neliökilometriä[1]. Asukkaita on 124 500 henkeä (vuonna 2009)[2].

Timbuktun piiri rajoittuu idässä Kidalin ja Gaon alueisiin, etelässä Timbuktun alueen Gourma-Rharousin ja lännessä Goundamin piireihin sekä pohjoisessa Mauritaniaan ja Algeriaan. Piirin pohjoisosa kuuluu Saharan autiomaahan ja eteläisin osa Sahelin vyöhykkeeseen. Etelässä virtaa Nigerjoki.[3]

Piirin hallinnollinen keskus on Timbuktun kaupunki. Sen lisäksi siihen kuuluu viisi maalaiskuntaa: Alafia, Ber, Bourem-Inaly, Lafia ja Salam.[3] Kyliä ja paimentolaisryhmiä on yhteensä 121[1].

Väestö on keskittynyt Nigerjoen varrelle. Asukkaista valtaosa on kiinteästi asuvia songhaita sekä kalastusta harjoittavia bozoja ja somonoja. Loput ovat paimentolaisina eläviä tuaregeja, arabeja ja belloja.[3]

Seudun pääelinkeinot ovat osin keinokasteluun perustuva maanviljely sekä paimentolaisuuteen ja laiduntamiseen perustuva karjanhoito. Tärkeimmät viljelykasvit ovat riisi ja vihannekset. Kotieläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet, kamelit ja aasit. Lisäksi harjoitetaan kalastusta, kaupankäyntiä ja käsityöammatteja. Taoudennissa on suolakaivos.[3] Tärkein matkailukohde on historiallinen Timbuktun kaupunki[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c La Région de Tombouctou: Plan Stratégique de Développement Régional 2008–2015 bndr-mali.org. 2007. Viitattu 26.5.2012. (ranskaksi)
  2. Resultats provisoires RGPH 2009 (Région de Tombouctou) instat.gov.ml. Viitattu 26.5.2012. (ranskaksi)
  3. a b c d Synthèse des Plans de Sécurité Alimentaire des Communes du Cercle de Tombouctou csa-mali.org. 2006. Viitattu 26.5.2012. (ranskaksi)