Tietokonenäkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietokonenäkö on monitieteinen ala, joka käsittelee tietokoneiden korkeatasoista digitaalisten kuvien tai videoiden ymmärrystä. Se pyrkii automatisoimaan tehtäviä, joita ihmisen visuaalinen järjestelmä voi tehdä. Tietokonenäkö käsittelee hyödyllisten tietojen automaattista poimintaa, keräämistä ja käsittelystä yhdestä kuvasta tai kuvien sarjasta. Kuvan tiedot voivat olla monenlaisia, kuten videojaksoja, näkymiä useista kameroista tai moniulotteisia tietoja lääketieteellisestä skannerista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonenäköä alettiin tutkia 1960-luvun loppupuolella. 1960-luvun loppupuolella yliopistoissa alettiin tutkia tietokonenäköä tekoälyn kanssa. Sen tarkoitus oli kopioida ihmisen näkökykyä robottien taitojen parantamista varten. Vuonna 1966 uskottiin, että kameralla toimiva tietokonenäkö saataisiin aikaan nopeasti.

Sovellutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovellukset vaihtelevat teollisuuskoneiden nopeutta tarkastelevista järjestelmistä keinotekoisen älykkyyden tutkimiseen sekä tietokoneisiin ja robotteihin, jotka ymmärtävät ympäröivää maailmaa. Tietokonenäkö- ja konenäkökentät ovat merkittävästi päällekkäisiä. Monissa tietokonenäköohjelmissa tietokoneet on esiohjelmoitu tietyn tehtävän ratkaisemiseksi, mutta koneoppimiseen perustuvat menetelmät ovat myöhemmin yleistyneet.