Tietoisku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietoisku
Tietoiskujen 1970-luvulta 1980-luvulle käytetty tunnus, jossa sormi osoittaa televisionkatsojaa.
Tietoiskujen 1970-luvulta 1980-luvulle käytetty tunnus, jossa sormi osoittaa televisionkatsojaa.
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yleisradion televisiokanavat
Esitetty 1960-luvun alku –
Uudempi tunnus, jossa kämmeneen syttyi liekki.

Tietoisku on Yleisradion lähettämä ihmisiä valistava lyhyt televisio-ohjelma. Ohjelmassa varoitetaan ihmisiä arkipäivän vaaroista.[1]

Ohjelmaa on esitetty Yleisradion kanavilla 1960-luvun alusta alkaen. Tietoiskujen aiheita ovat olleet muun muassa päihteiden väärinkäyttö ja liikennetapaturmat. Tietoiskun tavaramerkiksi tuli sormien napsautus, jota alettiin käyttämään 1970-luvulla. Napsautuksia oli kahdenlaisia: ensimmäisessä etusormi osoitti televisionkatsojaa, ja 1980-luvulla kämmeneen muodostui liekki. Tietoiskuja tehtiin myös yhteistyössä esimerkiksi Alkon, Liikenneturvan ja sisäasiainministeriön poliisiosaston kanssa.

Osa tietoiskuista on jäänyt ihmisten muistiin. Yksi tunnetuimmista mieleen jääneistä tietoiskuista on Camilla Mickwitzin vuonna 1986 julkaistu Varokaa heikkoa jäätä -pala-animaatio. Sitä esitetään syksyisin ja keväisin Pikku Kakkosen yhteydessä.

Ylen kanavien iltaohjelmiston yhteydessä ajoittain esitettävien spottien lisäksi myös kaupallisilla kanavilla - erityisesti MTV3:lla ja Nelosella - esitetään mainoskatkojen yhteydessä ajoittain tietoiskuiksi laskettavissa olevia valistusfilmejä, joiden takana ovat kulloisenkin kampanjansa puitteissa olleet muun muassa Alko, Liikenneturva ja Mannerheimin lastensuojeluliitto. Näiden filmien alussa ei kuitenkaan nähdä takavuosilta tuttua sormien napsautusta, jota ei ole tietoiskuissa juurikaan käytetty sitten 1980-luvun lopun (poikkeuksena vuonna 2009 julkaistu filmi "Muista pestä kädet").

Suomen lisäksi vastaavanlaisia valistusfilmejä on tuotettu (ja tuotetaan edelleen) runsaasti muun muassa Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. Englanninkielisissä maissa tietoiskuja kutsutaan nimellä PSA (public service announcement) tai PIF (public information film).

Parodia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietoiskuista on tehty useissa viihdeohjelmissa parodioita, kuten muun muassa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Kari Heiskasen Velipuolikuu- ja Mutapainin ystävät- sekä Lapinlahden Lintujen Seitsemän kuolemansyntiä -viihdesarjoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aunila, Seija: Tietoiskut Yle Elävä arkisto. Viitattu 15.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]