Thibron (Kyrenaika)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thibron (m.kreik. Θίβρων, Thibrōn, 300-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen spartalainen sotilas, joka palveli aluksi Aleksanteri Suurta ja Harpalosta. Näiden kuoleman jälkeen hän johti palkkasotilaita Kyrenaikassa.

Thibron kuului Harpaloksen lähipiiriin ja hän pakeni tämän kanssa Ateenaan vuonna 324 eaa. Myöhemmin Harpalos ja Thibron pakenivat Kreetalla sijainneeseen Kydoniaan, jossa Thibron joko murhasi tai antoi murhata Harpaloksen. Thibron otti Harpaloksen komennossa olleet noin 6 000–7 000 palkkasotilasta omaan johtoonsa.

Pian Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen eräät kaupungeistaan karkotetut kyreneläiset ja barkelaiset pyysivät Thibronia hyökkäämään Kyrenaikaan, joka tuolloin oli Makedonian vallan ulkopuolella. Thibron piiritti Kyrenen satamaa ja sai kiristettyä sen asukkailta 500 talenttia hopeaa ja puolet heidän sotavaunuistaan. Thibronin sotapäällikkö, kreetalainen Mnasikles, suuttui kuitenkin Thibronille kun sotasaalista alettiin jakaa. Mnasikles pakeni Kyreneen ja yllytti kaupungin asukkaita jatkamaan vastarintaa. Thibron yritti tämän jälkeen hyökätä kaupunkia vastaan, mutta tuloksetta.

Thibron lähti auttamaan Barkea, jota vastaan kyreneläiset hyökkäsivät, mutta hänen poissa ollessaan Mnasikles valtasi takaisin sataman. Thibronin laivasto joutui nyt suureen ahdinkoon, koska sillä ei ollut enää huoltomahdollisuuksia. Myöhemmin myrsky tuhosi laivaston. Thibron valtasi kuitenkin Taukheiran ja kutsui luokseen 2 500 palkkasotilasta Tainaronista.

Thibron löikin kyreneläiset taistelussa, mutta nämä kutsuivat nyt Egyptin satraapin Ptolemaios I:n apuun. Ptolemaios lähetti Ofellaan kukistamaan Thibronia. Thibron jäi libyalaisten vangiksi, jotka luovuttivat hänet Ofellaan alaiselle Epikydeelle. Epikydes antoi taukheiralaisten kiduttaa Thibronia ennen kuin tämä lähetettiin Kyreneen, jossa hänet ristiinnaulittiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heckel, Waldemar: Who's who in the Age of Alexander the Great: Prosopography of Alexander's Empire, s. 265-266. Blackwell Publishing, 2006. ISBN 1-4051-1210-7.