Theodoros I Laskaris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Theodoros I Laskaris

Theodoros I Laskaris (11741222) oli Nikaian keisarikunnan hallitsija ja Bysantin keisari maanpaossa vuosina 12081222.

Sen jälkeen kun neljäs ristiretki valtasi Konstantinopolin ja perusti latinalaisen keisarikunnan Theodoros pakeni Nikaiaan. Nikaiasta tuli latinalaisia vastustavien keskus. Latinalainen armeija kukisti hänet vuonna 1204, mutta se joutui palaamaan kun bulgaarit hyökkäsivät. Theodoros rupesi kokoamaan uutta bysanttilaista valtiota Vähässä-Aasiassa. Vuonna 1206 hän julistautui keisariksi.

Theodoros joutui puolustamaan valtakuntaansa monilta uhilta. Häntä vastaan hyökkäsivät latinalaisen keisarikunnan Henrik Flanderilainen‎, Trebizondin keisarikunnan Aleksios Komnenos ja Rümin sultanaatin Kay Khusrau I. Suurimman voittonsa Theodoros koki vuonna 1210, kun hän kukisti turkkilaiset Antiokian lähellä ja vangitsi entisen keisarin Aleksios III:n.

Theodoroksen ensimmäinen vaimo oli Anna Komnena Angelina, Aleksios III:n tytär. Heillä oli kaksi tytärtä Eirene Laskarina (naimisissa Johannes III Dukasin kanssa) ja Maria Laskarina (naimisissa Unkarin Béla IV:n kanssa). Annan kuoleman jälkeen vuonna 1212 Theodoros meni naimisiin Armenian kuninkaan Ruben III:n tyttären Filippan kanssa. Pari sai yhden lapsen, Konstantinoksen. Mutta avioliitto mitätöitiin vuoden päästä ja pojasta tehtiin perinnötön. Theodoroksen kolmas vaimo oli Marie de Courtney, Courtnayn Pietarin ja Flanderin Jolandan tytär.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Aleksios V
Bysantin keisari
Maanpaossa Nikaiassa, Nikaian keisarikunta
Seuraaja:
Johannes III Dukas Vatatzes
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.