Aleksios III Angelos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksios III Angelos

Aleksios III Angelos (11531211) oli Angelos-sukuinen Bysantin keisari vuosina 1195–1203. Aleksios kaappasi vallan veljeltään Isaakilta, kun tämä oli metsästysretkellä Traakiassa vuonna 1195. Sen jälkeen, kun Isaak oli saatu kiinni Makedoniassa, hänet sokaistiin ja vangittiin. Aleksioksen hallitsemisen heikkous johti valtion rappeutumiseen.[1]

Syrjäytetyn Isaakin poika Aleksios pakeni Svaabian Filipin luokse, jossa hän tapasi Montferratin Bonifatiuksen, joka oli yksi neljännen ristiretken johtajista. Aleksios lupasi maksaa ristiretkeläisten velat venetsialaisille, jos he auttaisivat hänet valtaan. Mutta kun ristiretkeläiset saapuivat Konstantinopolin edustalle, huomattiin, että kansa ei halunnutkaan Aleksiosta keisariksi, vaan se oli tyytyväistä Aleksios III:een. Ristiretkeläiset päättivät asettaa Isaakin pojan keisariksi väkivalloin. Vuonna 1203 hyökättiin kaupunkia kohti. Yllättäen keisari Aleksios III pakeni kaupungista tyttärensä Irenen kanssa ja jätti perheensä kaupunkiin. Aleksios IV kruunattiin keisariksi, ja hänen isänsä Isaak II:sta tuli hänen kanssahallitsijansa.

Aleksios III pakeni Traakiaan ja yritti palata valtaan Aleksios V:n kanssa, mutta yritys epäonnistui. Lopulta Aleksios päätyi vävynsä Theodoros I Laskariksen luokse Nikaiaan. Aleksios yritti kaapata vallan Theodorokselta, mutta hänet kukistettiin. Loput elämästään Aleksios vietti luostarissa Nikaiassa.

  • Georg Ostrogorsky: History of the Byzantine State. Rutgers University Press, 1969. ISBN 0-8135-1198-4.
  • John Julius Norwich: Byzantium: The Decline and Fall. Viking, 1991. ISBN 0-679-41650-1.
  1. Otavan suuri ensyklopedia, 1. osa (Aakkoset-Cicero), s. 733–4. Otava, 1976. ISBN 951-1-02233-4.


Edeltäjä:
Isaak II Angelos
Bysantin keisari Seuraaja:
Isaak II Angelos ja
Aleksios IV Angelos
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.