Boniface de Montferrat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montferrat’n markiisi Bonifatiuksesta tehdään neljännen ristiretken johtaja vuonna 1201. Henri Decaisnen maalaus 1800-luvulta.
Montferrat’n vaakuna.

Boniface de Montferrat (myös Montferratin Bonifacius) (ital. Bonifacio del Monferrato; kreik. Βονιφάτιος Μομφερρατικός, Vonifatios Momferratikos) (noin 1150 – 4. syyskuuta 1207) oli italialainen ylimys, Montferrat’n markiisi ja neljännen ristiretken johtaja. Valloitettuaan Konstantinopolin vuonna 1204 hän perusti Thessalonikan kuningaskunnan ja toimi sen kuninkaana.[1] Tosin hän oli vuonna 1204 pyrkinyt korkeampaan tehtävään, Latinalaisen keisarikunnan keisariksi, mutta hänen sijastaan tehtävään valittiin Flanderin kreivi Balduin I.

Boniface de Montferrat’n isä oli William V, joka osallistui toiseen ristiretkeen.

Thessalonikan kuningaskunta oli lyhytikäinen ristiretkivaltio. Se sijaitsi nykyisten Kreikan ja Turkin alueella, vaikkakaan kuningaskunnan rajoja ei koskaan tarkkaan määritelty jatkuvien sotien vuoksi. Kuningaskunta sai nimensä kreikkalaisesta Thessalonikin kaupungista. Kuningaskunnan olemassaolo päättyi vuonna 1224, jolloin Epeiroksen despotaatti valloitti sen ja liitti itseensä.

Boniface de Montferrat sai surmansa vuonna 1207 Bulgarian ja ristiretkeläisten välisessä kahakassa Makedoniassa. Bulgarian hyökkäystä johti tsaari Kaloyan, joka pian tämän jälkeen alkoi piirittää Thessalonikaa.

  1. Otavan suuri Ensyklopedia, 4. osa (Juusten-Kreikka), s. 3257, art. Kreikka. Otava, 1978. ISBN 951-1-02232-6.