Johannes III Dukas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johannes III Dukas

Johannes III Dukas Vatatzes (11933. marraskuuta 1254) oli Bysantin keisari maanpaossa Nikaian keisarikunnassa vuosina 12221254.

Vuonna 1212 hän oli mennyt naimisiin keisari Theodoros I Laskariksen tyttären Eirene Laskarina kanssa. Kun Theodoros kuoli vuonna 1222, Johannes valittiin hänen seuraajakseen.

Johannes ja Eirene saivat yhden pojan, Theodoroksen. Eirene loukkaantui kuitenkin pahasti pudottuaan hevosen selästä, eikä pysynyt enää saamaan lapsia. Hän vetäytyi luostariin ja otti uudeksi nimekseen Eugenia. Johannes meni uusiin naimisiin Pyhä saksalais-roomalainen keisarin Fredrik II:n tyttären Constancen kanssa.

Johannes teki sopimuksen seldžukkien kanssa ja sai näin valtakunnan itärajan varmistettua. Hän kohdisti nyt katseensa länteen. Johanneksen laivasto häiritsi latinalaisten toimintaa merellä ja hän sai vallattua Rodoksen. Hän kukisti myös latinalaisen keisarin taistelussa.

Vuonna 1235 hän yritti yhdessä bulgarialaisten kanssa vallata Konstantinopolin ja palata siten valtaistuimelleen, mutta yritys epäonnistui. Hän sai kuitenkin Epeiroksen despotaatin ja Thessalonikan valtansa alle.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Theodoros I Laskaris
Bysantin keisari
Maanpaossa Nikaiassa, Nikaian keisarikunta
Seuraaja:
Theodoros II Laskaris
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.