Theo Morell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Theo Morell kuvassa neljäs oikealta (toisessa rivissä).

Theodor ”Theo” Gilbert Morell (22. heinäkuuta 1886, Traysa, Hessen, Saksan keisarikunta26. toukokuuta 1948, Tegernsee, Baijeri, Saksa) oli Adolf Hitlerin henkilökohtainen lääkäri.

Morell opiskeli lääketiedettä Gießenissä, Heidelbergissä ja Pariisissa. Aluksi hän toimi apulaislääkärinä muun muassa Münchenissä ja pian lääkärinä linjalaivoilla. Vuonna 1915 hän toimi kirurgina sotasairaaloissa ja rintamilla, vaikka ei ollut kirurgiksi pätevöitynyt. Samoin sodan jälkeen hän oli Berliinissä elektroterapian ja urologian erikoislääkärinä ilman erikoiskoulutusta.[1]

1930-luvun puoliväliin tultaessa Morell oli saanut mainetta julkisuuden henkilöiden lääkärinä, joita hän hoiti yksityisvastaanotollaan. Hän oli myös liittynyt kansallissosialistiseen puolueeseen 1933 vallanvaihdokseen jälkeen. Hitlerille Morellia suositteli Hitlerin ystävä valokuvaaja Heinrich Hoffman 1936.[1] Morell saavutti Hitlerin luottamuksen nopeasti ja Hitler piti häntä henkilääkärinään loppuun asti. Morell oli yksi Führerbunkerin asukkaista natsi-Saksan viimeisinä päivänä.

Theo Morellin lääkärintaidot ovat usein kyseenalaistettu ja hänen määräämänsä lääkityksen katsotaan olleen osasyy Hitlerin terveyden luhistumiseen toisen maailmansodan aikana.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Werner Maser: Adolf Hitler, s. 221. Kirjayhtymä, 1973. ISBN 951-26-0950-9.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.