Gießen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gießen
Wappen Gießen.svg Karte Giessen in Deutschland.png
vaakuna sijainti
Sijainti 50°35′N, 8°40′E
Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Väkiluku 78 584 (2011)
Pinta-ala 72,56 km²
Väestötiheys 1020 as./km²
Korkeus 155–304 m
Pormestari Dietlind Grabe-Bolz (SPD)
Sivusto giessen.de

Gießen on vanha yliopistokaupunki Saksan Hessenin osavaltiossa. Gießen sijaitsee 70 kilometrin päässä Frankfurt am Mainista pohjoiseen. Se on tunnettu suurten moottoriteiden risteyskohtana. Gießenin läpi virtaa Lahnjoki. 1980-luvun lopulla kaupunki oli muutaman vuoden Lahn-nimisenä yhdistettynä läheiseen Wetzlarin kaupunkiin. Nykyisin kaupungit ovat taas erilliset.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gießeniin perustettiin aatelislinna vuonna 1152. Vielä sitäkin vanhempi maininta on Wieseck-nimisestä nykyisestä kaupunginosasta vuodelta 775. 1500-luvulla alue kuului Hessenin-Marburgin maakreivikuntaan (Landgraf) ja 1600-luvulla Hessenin-Darmstadtin maakreivikuntaan, jotka olivat osa Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa. Kaupungin yliopisto on perustettu 1604. Toisen maailmansodan aikana alueella oli Buchenwaldin keskitysleirin alaleiri ja kaupunki tuhoutui pahoin liittoutuneiden pommituksissa.

Yliopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gießenin yliopistolla on pitkät perinteet. Viralliselta nimeltään se on Justus-Liebig-Universität Gießen. Se on saanut nimensä Justus von Liebigin mukaan, joka tuli tunnetuksi maatalouskemian uranuurtajana. Myös radiologian kehittäjä Wilhelm Röntgen toimi yliopistossa jonkin aikaa. Hänen hautansa on Gießenin vanhalla hautausmaalla. Suomalaisittain yliopisto on tunnettu siitä, että Arvo Ylppö on yliopiston kunniatohtori. Monet suomalaiset ovat opiskelleet ja opiskelevat Gießenin yliopistossa. Suosituimpia opiskelijavaihdon aineita ovat eläinlääketiede ja hammaslääketiede.