The Revölution by Night

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta The Revölution By Night)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Revölution by Night
Blue Öyster Cult
Studioalbumin The Revölution by Night kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1983
 Julkaistu marraskuu 1983
 Tuottaja(t) Bruce Fairbairn
 Tyylilaji hard rock
AOR
 Kesto 43.14
 Levy-yhtiö Columbia Records
Listasijoitukset

Yhdysvallat 93. (helmikuu 1984[1])
Yhdistynyt kuningaskunta 95.

Blue Öyster Cultin muut julkaisut
E.T.L. - Extra-Terrestrial Live
1982
The Revölution by Night
1983
Club Ninja
1986

The Revölution by Night on Blue Öyster Cultin yhdeksäs studio-albumi. Se julkaistiin marraskuussa 1983. Musiikillisesti yhtye meni kahden raskaamman albumin jälkeen kaupallisempaan ja radioystävällisempään suuntaan, eikä albumi saavuttanut kovinkaan suurta kaupallista menestystälähde?. Albumin nimeksi piti alun perin tulla Night Makes Right.[2]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeessä oli tapahtunut miehistönvaihdos edellisen studio-albumin, vuoden 1981 Fire of Unknown Originin jälkeen, kun rumpali Albert Bouchard lähti yhtyeestä. Hänen tilalleen tuli yhtyeen lavamanagerina toiminut Rick Downey, joka oli myös rumpali. Vuonna 1982 yhtye julkaisi live-albumin Extraterrestrial Live ja kitaristi Donald Roeser pop-voittoisen soolo-albumin [3] pidetyn Flat Outin.

Rumpali Bouchard oli ollut myös yksi yhtyeen pääsäveltäjistä, ja hänen poissaolonsa myötä BÖC joutui turvautumaan ulkopuolisiin säveltäjiin aiempaa enemmän. Yhtye oli paria vuotta aiemmin saanut hitin kappaleella "Burnin’ for You", ja The Revölution by Night-albumilla yhtye lähti entistä kaupallisempaan ja pop-vaikutteiseen suuntaan ottamalla vaikutteita tuohon aikaan radiossa soineesta syntetisaattori-voittoisesta AOR-musiikista, vaikkakin se oli palannut parilla aiemmalla studio-albumilla raskaampaan heavy rock -voittoiseen ilmaisuunlähde?. Tuottajaksi tuli myöhemmin mm. Bon Jovia ja AC/DC:ta tuottanut Bruce Fairbairn. Albumilla käytetään paljon ohjelmoituja syntetisaattoreita sekä myös konerumpuja.

Albumin sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin avaa sen raskaampaan antiin kuuluva singlenä ja videonakin julkaistu synkkätunnelmallinen "Take Me Away". Laulaja-kitaristi Eric Bloom oli tehnyt kappaleen yhdessä kanadalais-artisti Aldo Novan kanssa. Hän myös soittaa kitaraa ja syntetisaattoria kappaleessa.

"Eyes on Fire" on AOR-henkinen kappale, jossa käytetään ohjelmoituja konerumpuja ja Allen Lanierin piano on myös vahvasti esillä kappaleessa. Sen on säveltänyt yhtyeen lähipiiriin kuulunut muusikko Gregg Winter. Sitä seuraava, yli 7-minuuttinen "Shooting Shark" julkaistiin singlenä ja siitä tehtiin myös video. Kappale on myöskin AOR-vaikutteinen konerumpujen ja syntetisaattorin myötä ja siinä on myös saksofoni-soolo. Sen sävelsi Roeser ja sanoitti rock-lyyrikko Patti Smith. Bassoa kappaleessa soittaa nykyisin mm. American Idol-ohjelmista tuttu Randy Jackson.

Roeserin ja Richard Meltzerin "Veins" on enemmän heavy rock-painotteinen, tosin koskettimet ovat suuressa osassa tässäkin kappaleessa. Basisti Joe Bouchardin, manageri Sandy Pearlmanin ja Alice Cooperin yhtyeestä tutun Neal Smithin säveltämä "Shadow of California" palaa tieteis- ja synkkähenkisempään tunnelmaan kuten myös sitä seuraava Eric Bloomin sävellys "Feel the Thunder".

"Let Go" on nopeampitempoisampi ja rock and roll-vaikutteinen yhteislaulu-osuuden ja honky tonk-henkisen pianon myötä. Kappaleen ovat säveltäneet Bloom, Roeser ja Ian Hunter. Roeserin ja Broadway Blotton "Dragon Lady" edustaa albumin raskaampaa osastoa. Albumin päättää Joe Bouchardin ja lyyrikko Helen Wheelsin kosketinsoitin-balladi "Light Years of Love", jossa Bouchard itse soittaa espanjalais-tyylisen kitarasoolon.

Albumin julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Revölution by Night julkaistiin marraskuussa 1983. Singleinä julkaistiin kappaleet "Take Me Away" ja "Shooting Shark", joihin kuvattiin myös promovideot MTV:tä varten. Vaikkakin singlet saivat jonkin verran menestystä Mainstream-listoilla, ei itse albumi yltänyt lähellekään edellisten levyjen listasijoituksia tai myyntilukuja.

Musiikkikriitikot antoivat albumille kohtalaista palautetta. Amerikkalainen Rolling Stone-lehti piti albumia "kohtalaisena, mutta ylituotettuna", mutta kehui kuitenkin yhtyeen tapaa yhdistellä kevyempiä ja raskaimpia vaikutteita.[4] Myös Creem- ja Record Review-lehtien kriitikot pitivät albumia onnistuneena.[1] Allmusic.com-sivuston kriitikko puolestaan sanoo "yhtyeen menettäneen identiteettinsä albumilla lähtemällä seuraamaan Loverboy- ja Foreigner-yhtyeiden tyyliä".[5]

Albumin julkaisun jälkeen tammikuussa 1985 rumpali Rick Downey jätti yhtyeen, koska BÖC oli aikonut käyttää eri rumpalia seuraavalla albumilla.[6] Hänen tilalleen tuli väliaikaisesti alkuperäis-rumpali Albert Bouchard. Pian myös Allen Lanier jätti yhtyeen koska oli pettynyt BÖC:n uuteen soundiin ja yhtyeen aikomukseen käyttää ulkopuolisia kirjoittajia tulevallakin albumilla.[6] Tämän jälkeen jäljelle jäänyt kolmikko Bloom, Roeser ja basisti Joe Bouchard jatkoivat yhtyeen toimintaa.

The Revölution by Night julkaistiin remasteroituna versiona vuonna 2012 osana yhtyeen The Columbia Albums Collection-boksia.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Take Me Away – 4.31 (säv. E. Bloom/A. Nova)
  2. Eyes on Fire – 3.56 (säv. G. Winter)
  3. Shooting Shark – 7.09 (säv. D. Roeser/P. Smith)
  4. Veins – 3.59 (säv. D. Roeser/R. Meltzer)
  5. Shadow of California – 5.10 (säv. J. Bouchard/N. Smith/S. Pearlman)
  6. Feel the Thunder – 5.48 (säv. E. Bloom)
  7. Let Go – 3.28 (säv. E. Bloom/D. Roeser/I. Hunter)
  8. Dragon Lady – 4.08 (säv. D. Roeser/B. Blotto)
  9. Light Years of Love – 4.05 (säv. J. Bouchard/H. Wheels)

Singlejulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Take Me Away" / "Feel the Thunder" (marraskuu 1983) Yhdysvallat 11. (Hot Mainstream Rock Tracks)
  • "Shooting Shark" / "Dragon Lady" (helmikuu 1984) Yhdysvallat 16. (Hot Mainstream Rock Tracks) 83. (Billboard Hot 100)
    Yhdistynyt kuningaskunta 97. (UK Singles Chart)

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sekä

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bruce Fairbairn – tuottaja, miksaus
  • Dave Wittman - nauhoitus
  • George Geranios ja Ken Kessie - osittainen nauhoitus
  • Chris Isca, Ron Coté ja Ray Pyle - avustavat nauhoittajat
  • Bob Ludwig - masterointi
  • Sandy Pearlman - managerointi, miksaus
  • Steve Schenck - managerointi

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1983: Columbia, FC 38947, US, LP
  • 1983: CBS, 25686, UK/EU, LP
  • 1983: Columbia, CK 38947, US, CD
  • 1983: Columbia, COL 468691 2, UK/EU, CD
  • 2012: Sony Music, osana The Columbia Albums Collection-boksia, remasteroitu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]