Fire of Unknown Origin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fire of Unknown Origin
Blue Öyster Cult
Studioalbumin Fire of Unknown Origin kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  Kingdom Sound -studio, New York ja The Automatt -studio, San Francisco 1981
 Julkaistu kesäkuu 1981
 Tuottaja(t) Martin Birch
 Tyylilaji hard rock
heavy metal
progressiivinen rock
AOR
 Kesto 39.06
 Levy-yhtiö Columbia Records
Listasijoitukset

Yhdysvallat 24. (syyskuu 1981)[1]
Yhdistynyt kuningaskunta 29.

Blue Öyster Cultin muut julkaisut
Cultösaurus Erectus
1980
Fire of Unknown Origin
1981
Extraterrestrial Live
1982

Fire of Unknown Origin on Blue Öyster Cult -yhtyeen studioalbumi vuodelta 1981. Se sisältää Top 40 -menestyskappaleen ”Burnin’ for You”. Albumi jatkoi edellisen Cultösaurus Erectus -albumin raskasta suuntausta, tosin ottaen vaikutteita progressiivisesta rockmusiikista ja AOR:stä. Albumi nousi Top-30:een niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin. Yhdysvalloissa siitä myytiin kultalevyn arvoisesti.[2] Albumi jäi alkuperäisen kokoonpanon toistaiseksi viimeiseksi rumpali Albert Bouchardin erottua yhtyeestä kesken albumia seurannutta kiertuetta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen albumin tekoa yhtyeeltä oli pyydetty musiikkia tekeillä olleeseenn tieteisanimaatioelokuvaan Heavy Metal. BÖC kirjoitti useita kappaleita elokuvan juonen pohjalta, mutta lopulta elokuvayhtiö päätti käyttää ainoastaan ”Veteran of the Psychic Wars” -kappaletta, joka ei edes perustunut kyseiseen elokuvaan.[3] Tästä huolimatta valmiiksi kirjoitetut kappaleet päätyivät lopulta Fire of Unknown Origin -albumille. Albumin tuottajana toimi Martin Birch, joka oli tuottanut myös yhtyeen edellisen albumin.

Albumin materiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellisellä Cultösaurus Erectus -albumilla yhtye oli palannut hard rock -painotteiseen ilmaisuun parin kevyemmän studioalbumin jälkeen. Fire of Unknown Origin -albumi jatkoi samaa suuntausta, mutta tällä kertaa vaikutteita muun muassa Rush-yhtyeen tyylisestä progressiivisesta rockista oli mukana, ja myös syntetisaattoria ja kosketinsoittimia käytettiin runsaasti. Sanoituksellisesti albumi edusti pääasiassa yhtyeelle tyypillisiä tieteisaiheita ja moniselitteisiä mystisiä teemoja.

Albumin avauskappaleena on sen nimikappale ”Fire of Unknown Origin”. Sen sanoitusta on ollut kirjoittamassa rocklaulaja ja runoilija Patti Smith. Musiikillisesti kappale on diskovaikutteinen tasaisen kompin ja vahvan syntetisaattoririffin myötä. Kappaleesta tehtiin täysin erilainen versio jo vuonna 1976, ja se on julkaistu Agents of Fortune -albumin remasteroidussa versiossa.

”Burnin’ For You” on albumin ja yhtyeen tunnetuimpia kappaleita. Sen sävelsi kitaristi Donald Roeser ja sanoitus pohjautuu yhtyeen lähipiiriin kuuluneen Richard Meltzerin Burn Out the Day -nimiseen runoon.[2] Sanoituksessa on vaikutteita myös Jack Kerouacin romaanista Matkalla.[4] Roeser oli tarkoittanut kappaleen alun perin tulevalle sooloalbumilleen, mutta manageri Sandy Pearlman taivutteli hänet tekemään kappaleen BÖC:n kanssa.[3] Kappale kulkee Roeserin tuplatun, melodisen kitarakuvion myötä keskitempoisesti. Kappale julkaistiin singlenä ja se nousi Billboardin listalla top-40:een.

”Veteran of the Psychic Wars” on hidastempoinen, progressiivisvaikutteinen kappale, jonka ovat säveltäneet vokalisti-kitaristi Eric Bloom ja tieteiskirjailija Michael Moorcock. Kyseessä on Moorcockin kolmas vierailu sanoittajana BÖC:n albumeilla. Kappale kuultiin aiemmin mainitussa Heavy Metal -animaatioelokuvassa. Kosketinsoittimilla on tässäkin kappaleessa iso rooli.

”Sole Survivor” on hitaampi, new wave -suuntausta muistuttava kappale, jossa basisti Joe Bouchardin bassokuvio on pinnalla syntetisaattorin lisäksi. Kappaleen sävelsi Bloom yhdessä John Triversin ja Liz Myersin kanssa. Sama kolmikko on säveltänyt myös albumin nopeatempoisen hard rock -kappaleen ”After Dark”. Trivers oli aikoinaan soittanut Bloomin kanssa samassa yhtyeessä, ja hän on kirjoittanut kappaleita muillekin BÖC:n albumeille.

Albumin raskaampaa puolta edustaa nimensäkin mukaan ”Heavy Metal: The Black and Silver”. Se kulkee perinteenomaisen heavy metal -riffin myötä ja sen sanat pohjautuvat Adrian Berryn vuoden 1977 kirjaan The Iron Sun: Crossing The Universe Through Black Holes.[4] Kappale tunnettiin alun perin nimellä ”Ear Damage”.[2]

Raskasta puolta edustaa myös progressiivisvivahteinen ”Vengeance (The Pact)”. Bouchardin veljesten säveltämä kappale kulki alun perin nimillä ”Dakota Silo Slitter” ja ”Taarna’s Theme” ja sen sanoitus pohjautuu edellä mainitun Heavy Metal -elokuvan juoneen.[2]

Blue Öyster Cultin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluu singlenäkin julkaistu melodramaattinen ”Joan Crawford”, jonka sanat kertovat ”oudoista asioista, joita tapahtuu kun kyseinen henkilö [näyttelijä Joan Crawford] herää uudelleen henkiin”. Sanoitus pohjautuu Crawfordin tyttären Christinan kirjoittamaan kirjaan Mommie Dearest, joka antaa kyseenalaisen kuvan Crawfordista.[4] Kappaleen kirjoittivat Albert Bouchard ja vierailevat säveltäjät David Roter ja Jack Rigg. Sen piano-introsta tuli kosketinsoittaja-kitaristi Allen Lanierin soolospotti yhtyeen tulevissa konserteissa, vaikkakin intron kirjoitti alun perin Joe Bouchard.[2] Piano on kappaleessa kuuluvasti esillä muutenkin ja sen väliosassa kuullaan erilaisia ääniefektejä. Muuten kappale edustaa albumin raskaampaa linjaa.

Albumin päättää AOR-henkinen ”Don’t Turn Your Back”, jonka sävelsivät Lanier, Roeser ja Albert Bouchard.

Albumin julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi julkaistiin kesäkuussa 1981 ja sen etukannessa on kuva kaapuasuisista kulttiin kuuluvista hahmoista. Takakannessa on kuva muinaisaikaisesta tähtikartasta.[2]. Singleinä julkaistiin kappaleet ”Burnin’ for You” ja ”Joan Crawford”, joista kuvattiin myös promovideot. ”Joan Crawfordin” videota pidettiin liian ”kyseenalaisena” eikä musiikkikanava MTV suostunut esittämään sitä.[5] 1980-luvun alussa MTV:stä oli tullut tärkeä kanava musiikkiteollisuudessa ja siellä artistit pääsivät videoidensa avulla entistä paremmin esille.

”Burnin’ for You” nousi sijalle 40 Billboardin single-listalla ja listakärkeen Mainstream Rock Tracks -listalla, ja siitä tuli yksi yhtyeen suurimmista hiteistä.[6] Hittisinglen myötä myös albumi nousi top-30:een niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin ja sitä myytiin lopulta kultalevyn arvoisesti Pohjois-Amerikassa.

Albumi sai kehuja musiikkilehdissä, esimerkiksi Rolling Stone- ja Sounds-lehtien kriitikot antoivat positiivista palautetta ylistäen yhtyeen omaperäistä lauluntekotyyliä ja onnistunutta tuotantoa.[1] Tämän päivän mediassa Allmusic-sivuston kriitikko kehuu albumia ”yhtyeen parhaimmistoon kuuluvaksi”[7] ja myös Sputnik Music -sivuston arvostelija sanoo albumia ”ehkäpä BÖC:n parhaaksi 1980-luvun levyksi”.[8]

Albumi jäi Blue Öyster Cultin alkuperäiskokoonpanon viimeiseksi rumpali Albert Bouchardin erottua yhtyeestä kesken albumin jälkeistä kiertuetta. Hänet korvasi yhtyeen lavamanageri Rick Downey, joka oli myös osaava rumpali.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Fire of Unknown Origin – 4.09 (säv. A. Bouchard/Patti Smith/E. Bloom/J. Bouchard/D. Roeser)
 2. Burnin’ for You – 4.29 (säv. D. Roeser)
 3. Veteran of the Psychic Wars – 4.48 (säv. E. Bloom/M. Moorcock)
 4. Sole Survivor – 4.04 (säv. E. Bloom/J. Trivers/L. Myers)
 5. Heavy Metal: The Black and Silver – 3.16 (säv. A. Bouchard/E. Bloom/S. Pearlman)
 6. Vengeance (The Pact) – 4.41 (säv. A. Bouchard/J. Bouchard)
 7. After Dark – 4.25 (säv. E. Bloom/J. Trivers/L. Myers)
 8. Joan Crawford – 4.55 (säv. A. Bouchard/D. Roter/J. Rigg)
 9. Don’t Turn Your Back – 4.07 (säv. A. Lanier/D. Roeser/A. Bouchard)

Singlejulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”Burnin’ for You” / ”Vengeance (The Pact)” Yhdysvallat 40. (Billboard Hot 100), 1. (Hot Mainstream Rock Tracks)[6]
 • ”Joan Crawford” Yhdysvallat 49. (Hot Mainstream Rock Tracks)[6]

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sekä:

 • Karla DeVito: taustalaulu
 • Sandy Jean: taustalaulu
 • Bill Civitella: lyömäsoittimet
 • Tony Cedrone: lyömäsoittimet
 • Jess Levy: jousisovitukset

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Martin Birch – tuottaja
 • Clay Hutchinson – nauhoitus
 • Paul Stubblepine – masterointi
 • Greg Scott – albumin kansitaide

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • kesäkuu 1981: Columbia, FC 37389, US, LP
 • 1981: CBS, 85137, UK / EU, LP
 • 1990: Columbia, CK 37389, US, CD
 • 199?: Columbia, 468183 2, EU, CD
 • 2012: Sony Music, osana The Columbia Albums Collection -boksia, remasteroitu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b info albumista virallisella sivustolla
 2. a b c d e f http://www.hotrails.co.uk/bocfaq/faq_03.htm#03_01 BÖC faq - discography
 3. a b http://www.blueoystercult.com/History/history7.html yhtyeen historia virallisella sivustolla
 4. a b c http://www.hotrails.co.uk/bocfaq/faq_05.htm#05_06 BÖC faq - "song references"
 5. http://www.blueoystercult.com/Media/video.html yhtyeen videoista virallisella sivustolla
 6. a b c http://www.allmusic.com/album/fire-of-unknown-origin-mw0000193004/awards albumin single-julkaisuiden listasijoitukset
 7. http://www.allmusic.com/album/fire-of-unknown-origin-mw0000193004 arvostelu Allmusic.com-sivustolla
 8. http://www.sputnikmusic.com/review/50203/Blue-Oyster-Cult-Fire-of-Unknown-Origin/ arvostelu Sputnik Music-sivustolla