The Lancet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Lancet on Lontoossa viikoittain ilmestyvä brittiläinen, englanninkielinen lääketieteen aikakauslehti. Lehteä julkaisee Elsevier, joka on osa brittiläis-hollantilaista kustantajaa Reed Elsevier. Lancetin perusti 1823 englantilainen lääkäri Thomas Wakley, ja se sai nimensä pienen kirurginveitsen lansetin sekä lansettityylisten ikkunoiden mukaan.

The Lancet on eräs maailman vanhimpia ja arvossa pidetyimpiä lääketieteellisiä julkaisujalähde?. Sitä voidaan pitää monien nykyajan lääketieteellisten lehtien suoranaisena esikuvanalähde?. Lehden artikkelit ovat vertaisarvioituja ja se julkaisee laaja-alaisesti niin uutta tutkimusta, arvioita aiemmista tutkimuksista kuin myös kommentaareja. Lisäksi julkaistaan muun muassa arvioita lääketieteellisistä kirjoista ja alan uutisia. Lehden nauttima suuri arvostus tarkoittaa, että sen kirjoituksia lainataan laajasti tiedotusvälineissä kaikkialla maailmassa. Lukijoita sillä on ympäri maailmaa, ja sen 1996 avatuilla Internet-sivuilla yli miljoona käyttäjää. Lancetin nykyinen päätoimittaja on Richard Horton. Thomson Reutersin (nyk. Clarivate Analytics) Journal Citation Reportsin laskelmien mukaan lehden vaikuttavuuskerroin oli 45,217 vuonna 2014.[1]

Thomas Wakleyn toimittama alkuperäinen Lancet sisälsi lääketieteen ohella myös poliittista ja kulttuurillista aineistoa, joka sittemmin on jäänyt sivuun. Wakleyn lehden eräs päämäärä oli paljastaa tuon ajan brittiläisen lääketieteen korruptio ja nepotismi, samalla kun se piti lukijakuntansa ajan tasalla alan uusimmista saavutuksista. The Lancet onkin alusta alkaen ollut reformistinen julkaisu, joka edelleen ottaa mieluusti kantaa kiistanalaisiin asioihin. Se seuraa myös tarkasti esimerkiksi Maailman terveysjärjestön WHO:n sisäistä politikointia.

Nykyään The Lancetin ohella ilmestyy myös useampia omiin aloihinsa keskittyviä Lancetin erikoislehtiä, jotka ovat omilla erikoisaloillaan arvostettuja julkaisufoorumeita. Näitä ovat esimerkiksi The Lancet Neurology (neurologia, hermotautioppi), The Lancet Oncology (onkologia, kasvainoppi) ja The Lancet Infectious Diseases (infektiotaudit eli tartuntataudit).

Lehti sai kritiikkiä kun syyskuun 2021 numeron kanteen nostettiin kuukautisia käsittelevästä artikkelista lainaus "Historiallisesti vaginallisten kehojen anatomia ja fysiologia on sivuutettu."[2] Lainauksella tavoiteltiin ilmeisesti transsukupuolisten inklusiivisuutta. Sanavalintaa pidettiin kuitenkin naisia dehumanisoivana.[3][4] [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta The Lancet.