The D.O.C.

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta The D.O.C)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tracy Lynn Curry
The-DOC 01-19-2016.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 10. kesäkuuta 1968 (ikä 51)
Yhdysvaltain lippu Dallas, Texas, Yhdysvallat
Dallas
Ammatti räppäri, sanoittaja
Muusikko
Taiteilijanimi The D.O.C.
Doc-T
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1987
Tyylilajit hip hop
Yhtyeet N.W.A
Levy-yhtiöt Ruthless Records
(1987–1991)
Death Row Records
(1991–1995)
Giant Records
(1995–1999)
Silverback Records
(2000–)

Tracy Lynn Curry, artistinimeltään The D.O.C, (s. 10. kesäkuuta 1968 Dallas, Texas, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen rap-artisti. Soolouran lisäksi hän oli Fila Fresh Crew’n jäsenenä ja luova voima gangsta rap -ryhmä N.W.A:n takana, jonka julkaisuista monia hän osittain kirjoitti. Hän on työskennellyt myös Dr. Dren kanssa, joka on yksi N.W.A:n perustajista ja tuotti tälle kaksi soololevyä. The D.O.C esiintyi myös Dr. Dren vuoden 1992 The Chronic -albumilla.

Sen jälkeen, kun Fila Fresh Crew hajosi vuonna 1988, D.O.C alkoi tavoitella menestykseksi osoittautunutta soolouraa. Hän julkaisi vuonna 1989 debyyttialbuminsa No One Can Do It Better, mikä nousi kahdeksi viikoksi listaykköseksi Top R&B/Hip-Hop Albums -listalla. Albumi loi myös kaksi listaykkös-hittiä, "It's Funky Enough" ja "The D.O.C & The Doctor" Hot Rap Songs -listalle. Albumi myi platinaa viisi vuotta julkaisunsa jälkeen. Vuonna 1989, kuukausia No One Can Do It Betterin julkaisun jälkeen, The D.O.C melkein kuoli auto-onnettomuudessa, mikä johti hänen kurkunpäänsä murskaantumiseen ja muutti hänen ääntään lopullisesti. Toipumisensa jälkeen hän julkaisi kaksi muuta albumia Helter Skelter ja Deuce, mitkä julkaistiin seitsemän vuotta erillään toisistaan. Vuodesta 2006 lähtien The D.O.C on työstänyt neljättä albumiaan.

Marlon Yates Jr. esitti Currya vuoden 2015 elokuvassa Straight Outta Compton.[1] Elokuva kertoo N.W.A:n synnystä ja hajoamisesta.[2]

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku ja No One Can Do It Better (1986-1989)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curry aloitti uransa hip hop ryhmä Fila Fresh Crew'n jäsenenä, ryhmän alkuperäinen kotipaikka oli Dallas, Teksas. Ryhmässä ollessaan D.O.C tunnettiin nimellä Doc-T. Ryhmän kappaleista neljä oli mukana vuonna 1987 julkaistulla N.W.A. and the Posse -albumilla, millä oli mukana useita artisteja. Samat neljä kappaletta olivat myös ryhmän vuonna 1988 julkaistulla Tuffest Man Alive -albumilla. Ryhmä kuitenkin hajosi pian albumin julkaisun jälkeen.

Jätettyään Fila Fresh Crew'n D.O.C muutti Los Angelesiin, Kaliforniaan, ja muutti artistinimensä The D.O.C:ksi. Hänet otettiin Ruthless Records -levy-yhtiön listoille ja hän oli osallisena sanoituksissa ja räppäyksessä N.W.A:n debyyttialbumilla Straight Outta Compton, Eazy-E:n debyyttialbumilla Eazy-Duz-It, sekä osittain kirjoitti Michel'len kappaleen "Keep Watchin", kaikki kolme ovat Dr Dren tuottamia. Vuonna 1989 hän julkaisi Dr Dren tuottaman debyyttialbuminsa No One Can Do It Better. Albumi sai kriitikoilta hyvän vastaanoton ja myi hyvin, nousten Billboard 200 -listan sijalle 20 ja myöhemmin myyden platinaa. Allmusic antaa albumille viiden tähden arvostelun ja kuvailee albumia "West Coast rapin varhaiseksi maamerkiksi" ja "kiistämättömäksi mestariteokseksi".

Onnettomuus ja jälkiseuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 1989, viisi kuukautta debyyttialbuminsa julkaisusta, D.O.C oli kohtalokkaassa auto-onnettomuudessa. Hän ajoi kotiin juhlista ja nukahti rattiin, ja hänen autonsa kaarsi ulos moottoritieltä. Hän ei ollut käyttänyt turvavyötä, ja lensi ulos takaikkunasta paiskautuen kasvot edellä puuhun. Hänen vammansa vaativat kaksi tuntia kestäneen plastiikkakirurgisen operaation ja hän vietti kaksi ja puoli viikkoa sairaalassa. Hän ei pystynyt puhumaan kuukauteen ja hänelle jäi erilainen, käheämpi ääni.

The D.O.C jatkoi sanoitusten kirjoittamista N.W.A:lle ja osallistui sanoituksiin ryhmän viimeisellä albumilla Niggaz4Life sekä heidän vuoden 1990 EP:llään 100 Miles And Runnin', millä hän osallistui kaikkien paitsi kahden kappaleen ("Kamurshal" ja "Just Don't Bite It") sanoituksiin. Dr Dre käytti myös D.O.C:n taitoja yhtenä kirjoittajista Death Row Recordsin kautta julkaistun soolodebyyttinsä The Chronicin kappaleilla "Lil' Ghetto Boy", "A Nigga Witta Gun" ja "Bitches Ain't Shit". Hän esiintyy myös kappaleella "The $20 Sack Pyramid". Häneen viitataan nimellä kappaleessa "Ain't Nuthin' but a G Thang", minkä musiikkivideolla hän esiintyy myös. The Chronic -albumin levykannen teksteissä lukee: (vapaa suom.) "Tahdon antaa erityisen kiitollisuudenosoituksen The D.O.C:lle, joka sai minut suostumaan tämän albumin tekemiseen". Snoop Dogg mainitsee hänet nimeltä albumin introssa.

The Chronicin lisäksi The D.O.C työskenteli Snoop Doggin Doggystyle-debyyttialbumilla ja lainasi ääntään kappaleessa "Serial Killa". The D.O.C jatkoi haamukirjoittamista useille Dr Dren ja Snoop Doggin albumeille.

20. heinäkuuta 2000 The D.O.C esiintyi Dr Dren ja Snoop Doggin kanssa lavalla The Centrumissa Worcesterissa, Massachusettsissa Up in Smoke Tour -kiertueen aikana.

Leikkaus ja Voices Through Hot Vessels (2006-nykyhetki)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2006 The D.O.C paljasti työstävänsä neljättä albumiaan, nimeltään Voices Through Hot Vessels ja kertoi sen julkaistettavan Dr Dren tulevan kolmannen albumin Detoxin jälkeen. Toukokuussa 2008 D.O.C kertoi haastattelussa hänen ja Dr Dren työskentelevän albumin parissa. Hän kertoi albumilla olevan jo nimi, ja hänen ja Dr Dren päättäneen tehdä vielä yksi D.O.C albumi, yksi yhteinen projekti, jotta he voivat päättää yhteisen tarinansa kunnolla.

Vuoden 2009 haastattelun mukaan Snoop Dogg auttoi D.O.C:tä löytämään ääniterapeuttia. Oli selvinnyt, että D.O.C:n äänihuulet eivät ole peruuttamattomasti vahingoittuneet ja että hänen äänensä voitaisiin palauttaa 70-prosenttisesti kirurgisesti. Los Angelesissa toimiva tiedottaja Idalyze Nasiha Rose on auttanut häntä löytämään kirurgin, joka korjaisi hänen äänihuulensa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The D.O.C seurusteli Erykah Badun kanssa useita vuosia. Heillä on yhteinen tytär, 5. heinäkuuta 2004 syntynyt Puma Curry. D.O.C:llä on aiemmasta suhteesta tytär, 25. maaliskuuta 1991 syntynyt Amber Lynn Curry.

Esiintyminen mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kappale "It's Funky Enough" on ollut suosituissa videopeleissä Grand Theft Auto: San Andreas, True Crime: Streets of LA ja Madden NFL 2005. Kappale "Whirlwind Pyramid" on ollut videopelissä Tony Hawk’s Underground ja kappale "The Formula" videopelissä True Crime: Streets of LA sekä GTA V:n seuraavan sukupolven versiossa. Kappale "Mind Blowin'" oli osa NBA Live 2005 -pelin soundtrackiä.
  • D.O.C vieraili Shynen musiikkivideolla "That's Gangsta". Kappaleessa käytetään samaa Foster Sylversin "Misdemeanor" -samplea, kuin D.O.C:n "It's Funky Enough" -kappaleessa. Kappaletta "Lend Me An Ear" käytettiin Lakai Footwear Limited -yhtiön "Fully Flared" katuskeittausvideolla.
  • D.O.C esiintyi dokumentissa "We From Dallas" (2014), mikä kertoo hip hopin tarinan Dallasin perspektiivistä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1989: No One Can Do It Better
  • 1996: Helter Skelter
  • 2003: Deuce
  • TBA: Voices Through Hot Vessels

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2014: "We From Dallas"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Straight Outta Compton (2015)”. en
  2. Straight Outta Compton (Film) - TV Tropes tvtropes.org. Viitattu 6.7.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The D.O.C.