Tenggerinkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tenggerinkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Jaava,  Indonesia
Määrä kuollut sukupuuttoon
Muita nimityksiä Tengger Dog, Canis Tenggeranus, Javanese Dingo, East Java Dog
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys punasoopeli mustin raidoin ja ruskein merkein

Tenggerinkoira (tengger dog) on indonesialainen sukupuuttoon kuollut koirarotu. Muita nimityksiä olivat canis tenggeranus, javanese dingo ja east java dog.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenggerinkoira oli pystykorvainen alkukantainen koira, jonka otsapenger oli selkeästi erottuva ja kallo muistutti dingoa. Sen runko oli 98 cm ja korvat 10,5 cm pitkät. 30 cm pitkä häntä oli tuuhea ja karvapeite nukkamaista. Pääväri oli vaaleanruskea, jossa oli punertava vivahde. Ääriviivat olivat muita alueita vaaleampia. Päästä hännänpäähän sekä kaulan ympäri kulki mustanruskea raita, ja vastaavia nousi myös raajoista ja vatsalinjasta ylös selkää kohti. Kirsu ja korvat olivat tummanruskeat, ja silmien yläpuolella oli tummanruskeat merkit. Vatsalinja oli valkoinen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenggerinkoira oli kotoisin Itä-Jaavalta Tengger-kalderan alueelta. Sen latinankielinen nimitys johtui siitä, että kun se 1800-luvun lopulla löydettiin, sitä luultiin aluksi omaksi eläinlajikseen. Jotkut uskoivat sen jopa olleen dingon villin kantarodun viimeinen sukulainen, mutta myöhemmät tutkimukset paljastivat sen olleen täysin kesykoira. Eräs teoria pitää sitä dingon ja intianpaariakoiran välimuotona.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Morris, Desmond: Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds. Ebury Press, 2001.