Teemasivu:Maantiede

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portal.svg Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut
muokkaa  

Maantieteen teemasivu

A Robinson projection map of Earth

Tervetuloa maantieteen teemasivulle! Maantiede on tieteenala, joka tutkii Maan pintaa ja maan pinnalla tapahtuvia, sekä ihmisen että luonnon aikaansaamia, ilmiöitä. Täältä löydät Wikipedian maantieteestä kertovaa sisältöä yhdelle sivulle koottuna. Pääset selaamaan artikkeleja Maantiede-luokasta. Jos haluat auttaa, voit täyttää maantiede-aiheisen artikkelitoiveen.

muokkaa  

Artikkelipoiminta

Burundin lippu.

Burundi on pieni valtio Itä-Afrikassa suurten järvien alueella. Se rajautuu pohjoisessa Ruandaan, etelässä ja idässä Tansaniaan ja lännessä Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Vaikka Burundilla ei ole yhteyttä merelle, sillä on lounaassa rantaviivaa Tanganjikajärvellä.

Twat, tutsit ja hutut ovat asuneet Burundin alueella siitä lähtien kun valtio muodostui viisi vuosisataa sitten. Tutsit hallitsivat Burundia kuningaskuntana yli kahdensadan vuoden ajan. 1900-luvun alussa Saksa ja Belgia kuitenkin miehittivät alueen, ja Burundista ja Ruandasta tuli Ruanda-Urundi-niminen eurooppalainen siirtomaa. Poliittisia levottomuuksia esiintyi koko alueella tutsien ja hutujen välisten sosiaalisten erojen vuoksi ja ne saivat Burundissa aikaan sisällissodan 1900-luvun puolivälin jälkeen. Nykyään Burundia hallitaan edustuksellisena demokratiana, jossa on presidenttivaltainen järjestelmä. 62 prosenttia burundilaisista on roomalaiskatolisia, 8–10 prosenttia muslimeita ja loput seuraavat alkuperäistä animistista uskontoa tai muita kristittyjä suuntauksia.

Burundi on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä valtiosta. Sisällissotien vuoksi Burundin bruttokansantuote on alhainen, väestönkasvu on epävakaata ja resursseja on niukasti. Kobaltti ja kupari ovat Burundissa hyödynnettäviä luonnonvaroja. Maan tärkempiin vientituotteisiin kuuluvat kahvi ja sokeri.

muokkaa  

Kuvapoiminta

muokkaa  

Aihealueet

muokkaa  

Wikiprojektit

muokkaa  

Artikkelitoiveet

muokkaa  

Tiesitkö, että...