Wikiprojekti:Suomen järvet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhäjärvi, Tammela.JPG

Suomen järvet -projekti pyrkii kirjoittamaan artikkelin jokaisesta Suomen järvestä ja liittämään Wikimedia Commonsiin kuvan jokaisesta niistä.

Yleiset ohjeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit hakea Wikipediasta järviä niiden nimillä. Jos hakemaasi järveä ei löydy Wikipediasta voit lisätä sitä käsittelevän artikkelin luo uusi sivu -sivulla. Lisää uuden artikkelin loppuun vielä koodi [[Luokka:Suomen järvet]] jotta sivu listautuu automaattisesti sivulla Luokka:Suomen järvet. Voit myös lisätä uuteen artikkeliin koodin {{tynkä/Vesi}}, jos artikkeli jää mielestäsi tyngäksi.

Kuvia voi ladata Wikimedia Commonsin kategoriaan Lakes of Finland. Voit myös etsiä kuvia kyseisistä järvistä esimerkiksi Flickr-palvelusta, josta löytyy runsaasti kuvia joita saa siirtää Wikimedia Commonsiin ja liittää osaksi Wikipedia-artikkeleita.

Mikäli haluat keskustella projektin kehittämisestä, katso tämän sivun keskustelusivua.

Botilla luodut järviartikkelit Ruotsinkielisessä wikipediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkielisessä Wikipediassa on vuoden 2016 aikana luotu botilla (eli automaattisesti toimivalla robotilla) suuri määrä artikkeleita Suomen järvistä ja myös muista maantieteellisistä kohteista. Ongelmana on lopputuotteen hienoinen epätasaisuus, kun laadukkaan suomalaisen lähtötiedon (esim. Järviwiki) sijaan käytettiin aluksi heikkolaatuisempia amerikkalaisia tietokantoja ja Järviwiki otettiin käyttöön vasta vähän myöhemmin.

Tämä kokonaisuus on hyödyllinen ja inspiroiva, mutta monet artikkelit kaipaavat tarkistamista, korjaamista, luokittelua, nimien ja täsmenteiden tarkistuksia, täsmennyssivujen täydentämistä, koordinaattien systemaattisten ongelmien selvittämistä ym. ja osalla myös interwikilinkkien luomista wikidataan, jos linkkiä ei ole tullut luoduksi automaattisesti. Joitain korjauksia ja täydennyksiä saatetaan koettaa tehdä sv-wikipediassa automaattisesti tai puoliaautomaattisesti botilla tai muuten järviwikin tiedoista.

Projektisivu alasvuineen ruotsinkielisessä wikipediassa on: sv:Wikipedia:Projekt Finlands sjöar‎. Sieltä löytyy linkkejä aiheeseen liittyvään aineistoon ja siellä voi ilmoittautua osallistujaksi.

Tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sv-wikin projektisivulla sv:Wikipedia:Projekt Finlands sjöar‎ on aloitettu listaa projektin tehtävistä. Näitä on muun muassa seuraavia:

 • Nimet: Korjattava amerikkalaisten tietokantojen usein virheellisiä nimiä karttapaikan mukaisiksi (ja jos haluaa hifistellä niin saa tarkistaa myöhemmin järviwikistä otetut nimet myös karttapaikkaa vasten, näistä taisi olla joku alasivukin). Osa virheistä on ilmiselviä, esim. kohouma nimeltään "Ryssänuuneja", osa vaikea´mmin tutkittavoia (mitä tällä oikeast on meinattu?).
 • Kohdetyypit: Amerikkalaisista tietokannoista on tullut usein virheellisiä kohdetyyppejä, esim. Vehmassalmi oli kohouma, kun koordinaattien automaattinen pyöristys oli heiitänyt sijaisin viereiselle mäelle. Joskus myös sanastollisesti käännettävyydeltään vaikeiden kohdetyyppien käännösvirheitä, esim. Torronsuo ei ole sv:träsk (=luhta?) vaan sv:mosse (= keidassuo) kun heikkolaatuisessa amerikkalaisessa lähteessä oli en:swamp, joka voi saada eri merkityksiä, ja oli valittu väärä merkitys.
 • Kunnat: Amerikkalaisista tietokannoista on saatu vain maakunta. Kunnan voi lisätä tekstiin ja infoboksiin, ja jos tieto on käsillä, niin entisenkin kunnan voi mainita.
 • Valuma-alueet: Vesimuodostumat kannattaa luokitella valuma-alueiden mukaan ensiksi päävesistöalueittain. Kaikkia vesistöalueluokkia ei vielä ole luotu. Jos luokan nimen kielellinen muotoilu ei ole selvä, niin tästä kannattaa kysyä sv-wikin projektisivun keskustelusivulla.
 • Järvet alle 35 ha: Botilla on nyt saatu luotua artikkelit Suomen yli 35 ha suuruisista järvistä. Sv-wikin projektisivun keskustelusivulla oltiin nyt kiinnostuneita listauksesta koskien alle 35 ha laajuisia erityisistä syistä kiinnostavia järviä. Jos joku ehtii paneutua, niin sinne voi kommentoida. Vihjeenä esimerkiksi: Andra småsjöar av vilka en del borde få artiklar är sådana som ligger centralt i större orter eller sådana som är eller varit betydelsefulla på grund av betydande sportevenemang eller kanske krigshändelser. --Urjanhai (keskustelu) 4. joulukuuta 2016 kello 14.41 (EET)

Lisäisin tähän omasta puolestani sellaisen projektin, jossa kytketään fiwikissä yli 100 ha järviin järvinumerot. Se oheessa luodaan vielä loput kaikki yli 100 ha järvet fiwikiin ja kytketään ne Wikidatassa kielilinkeillä muun muassa svwikin yli 100 ha järviin. Tämän jälkeen on helpompi tutkia tietojen oikeellisuutta kussakin projektissa. Pyrkimys on rohkaista svwikin tekijöitä luomaan WD-malline myös järville, jotta itse voisimme wikidatan kautta kontroloida viranomaistietoja kaikissa wikipedioissa.J Hokkanen (keskustelu) 14. toukokuuta 2017 kello 13.44 (EEST)

Myös muista Lsjbotin luomista maantiedeartikkeleista korjausprojekti (mukana myös kohteita Suomesta):

Aikaansaannoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Botilla luodut järviartikkelit suomenkielisessä wikipediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian ja Järviwikin välinen työnjako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rinnakkainen hanke wikiprojektille Suomen järvet on Suomen ympäristöhallinnon Järviwiki, jossa on viranomaisrekistereistä tulostettuna tiedot kaikista yli 1 hehtaarin kokoisista Suomen järvistä. Järvien perustietojen lisäksi palvelussa on mahdollisuus vapaasti muokata järven muita tietoja sekä luoda kyselyjä tai listauksia järvistä kunnittain, maakunnittain ja vesistöalueittain. Wikien erilainen toimitusprosessi johtaa niiden välillä kuitenkin työnjakoon.

Kahvihuonekeskustelussa on ehdotettu, että Järviwikin viranomaistietoa sisältävää osiota voitaisiin käyttää lähteenä myös suomenkielisessä Wikipediassa, koska sen tiedot ovat helpommin tavoitettavissa kuin rekisteröitymistä vaativassa Ympäristö- ja paikkatietopalvelu OIVAssa ja sen Ympäristötiedon hallintajärjestelmä Herttassa. Lisäksi Järviwikin tarjoamat kyselyt ja listaukset eivät ole mahdollisia Oivassa. Koska kuitenkin Järviwikin artikeleissa on myös vapaasti muokattava osio, niin on esitetrty, että Järviwikiä voisi käyttää Wikipediassa lähteenä, mutta vain tämän viranomaiskäyttäjien lisäämän tiedon osalta. Toinen ehdotus on, että Järviwikiä ei tulisi käyttää lähteenä, vaan noutaa viitatut tiedot muista palveluista kuten Oivasta.

Järviwikin vapaasti muokattavan osion tietoja sen sijaan ei tule käyttää lähteenä Wikipediassa, koska niitä voi muokata kuka tahansa ja niissä voi olla ja on - ja niissä toivotaankin olevan - muun muassa muualla julkaisemattomia omia havaintoja, joita ei pidä käyttää Wikipediassa lähteenä, koska Wikipedian kaikissa artikkeleissa kaiken tiedon tulee olla aiemmin muualla luotettavissa lähteissä julkaistua ja käytettyihin lähteisiin tulee myös viitata. Tästä syntyy Wikipedian ja Järviwikin välille vallitsee seuraava työnjako:

 1. Wikipedian järviartikkelien tulee perustua vain ja ainoastaan luotettavissa, muualla aiemmin julkaistuissa lähteissä olevaan tietoon, johon tulee myös viitata. Pelkästään omaan havaintoon perustuvia tietoja tai havaintoja ei tule julkaista Wikipediassa, vaan näitä varten on Järviwiki. Lähteeksi Wikipedian artikkeleihin ei kelpaa Järviwiki vapaasti muokattavissa olevien tietojensa osalta, koska näissä tiedoissa voi olla - ja niissä myös toivotaan olevan - muualla aiemmin julkaisemattomia omia havaintoja. Siksi Wikipedian järviartikkeleihin sopii hyvin koota tietoja järvistä esimerkiksi kirjallisuudesta ja myös verkossa olevista viranomaislähteistä. Lisäksi yllä viitatussa Wikipedian kahvihuonekeskustelussa on esitetty, että Wuikipediassa lähteenä voitasiin käyttää myös Järviwikin viranomaisrekistereihin perustuvaa osiota mutta ei Järviwikin vapaasti muokattavaa osiota.
 2. Järviwikin artikkelien tiedot voivat perustua sekä kirjallisuuteen ja / tai internetissä ym. oleviin viranomaislähteisiin mutta tämän ohella myös muokkaajien omiin havaintoihin. Tämän takia kaikki omat havainnot, joita ei ole julkaistu muualla, on syytä kirjoittaa Järviwikiin, missä ne palvelevat parhaiten kaikkia kiinnostuneita. Näitä Järviwikiin kirjoitettuja omia havaintoja tai muutakaan tietoa, joka on Järviwikin vapaasti muokattavassa osiossa, ei kuitenkaan tule käyttää lähteenä Wikipedian artikkeleissa, koska Wikipediassa käytäntönä oleva tarkistettavuus vaatii, että kaiken Wikipediassa olevan tiedon lähde on oltava tiedossa ja tarkistettavissa, eikä toinen vapaasti muokattava sivusto täytä tätä ehtoa. - Sen sijaan Järviwikiin voi viitata Wikipedian artikkelien Aiheesta muualla -osiossa.

Kun tämä työnjako otetaan huomioon, niin Wikiprojekti Suomen järvet / suomenkielinen Wikipedia ja ympäristöhallinnon Järviwiki voivat täydentää toisiaan kumpikin omilla vahvuuksillaan.

Suomen järvien luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu tästä on käynnissä sivulla: Wikipedia:Suomen järvien luokitukset. Esillä on ehdotus luokitteluksi, jossa vielä on vähän viilaamista. Toteutettua käytännön esimerkkiä järvien systemaattisesta luokittelusta katso myös Luokka:Kokemäenjoen alue.

Wikidata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävää
 • Pitäisi käydä läpi mitä Wikidata-ominaisuuksia muut Wikipediat käyttävät. Tärkeimmät tarkistettavat ovat en,es,de,fr,ru,cz ja tarkistus tehdään siten, että mennään kyseisen kielen järvi-tietolaatikkomallineeseen ja katsotaan onko dokumentaatiossa mainintoja Wikidatasta Yes check.svg Tehty (ks. keskustelu)
 • ja tämän jälkeen katsotaan löytyykö mallineen lähdekoodista Wikidatan P-numeroita ja jos löytyy, niin kirjoitetaan ne ylös siten, että muistiin tulee myös se mihin tietolaatikon otsikoihin ne liittyvät.
 • {{Järvi WD}}
  • Järvi WD -mallineeseen templatedata Yes check.svg Tehty
  • Järvi WD -mallineeseen (tai {{Yksinkertainen tietolaatikko}}) mallineeseen näkyviin kynäikonilla jos tieto tulee Wikidatasta
  • Järvi WD -mallineeseen Wikidataan merkityt lähteet
  • MapFrame:n Zoom tulemaan myös coord_scale:sta
  • Samanlainen "tietolaatikko käyttää näitä ominaisuuksia ja moduuleja" kuin mitä enwikissä on (en:Template:Uses Wikidata)
 • Wikidata
 • Openstreetmap
  • Tehdä scripti joka päivittää fiwikiin listaa niistä Suomen tai lähialueiden järvistä joilla on Openstreetmapissa Wikidata id jotta nähdään mihin pitäisi niitä lisäillä
 • Järviwiki/Syke
  • Olla yhteydessä lisenssiasiasta
 • commons:Wiki loves earth -valokuvauskilpailu toukokuussa TAI kesäkuussa
  • halutaanko osallistua? (teemana voisi olla Suomen järvien kuvittaminen, tuhansien järvien maa jne.)
  • Mitä vaatii?

Osallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osallistu projektiin tekemällä alla listattuja tehtäviä. Jos sinulla on käyttäjätunnus Wikipediaan, voit liittää itsesi alla olevaan osallistujalistaan.

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän projektiin osallistuvat käyttäjät tunnistat tästä merkistä. Voit lisätä sen käyttäjäsivullesi koodilla {{Käyttäjä/Suomen järvet}}

Näsijärvi.JPG Tämä käyttäjä osallistuu Wikipedian Suomen järvet -projektiin.Tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kirjoita artikkeli suomalaisesta järvestä, jota ei vielä löydy Wikipediasta.
 • Ota järvestä kuva ja lataa se Wikimedia Commonsin kategoriaan Lakes of Finland, tai tarkempaan alaluokkaan jos sellainen on. Kuvia voi myös olla valmiina järvistä, joista vielä ei ole artikkelia.
 • Linkitä kuva Wikipedian artikkeliin kyseisestä järvestä.
 • Hae ja liitä järvistä kertoviin artikkeleihin maantieteelliset sijaintikoordinaatit. Käytä mallinetta {{Coord}}, ks. myös WP:Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit.
 • Järven kuvan, koordinaattien ja perustietojen esittämiseen artikkelissa voit käyttää mallinetta Malline:Järvi WD.
 • Koska monilla suomalaisilla järvillä on sama nimi liitä artikkeleiden nimeen sulkuihin järven sijaintikunta, jos samannimisiä järviä on useita, ja jos kyseinen järvi ei ole muita samannimisiä ratkaisevasti tunnetumpi (vertaa esimerkiksi Oulujärvi ja Oulujärvi (Pello)). Samannimisten järvien olemassaolon Suomessa voit tarkistaa Kansalaisen karttapaikan paikannimihaulla.
 • Luo Wikipedia Täsmennyssivu jos samalla nimellä löytyy Suomesta tai muualta useampikin järvi. Katso mallia täsmennyssivusta: Pyhäjärvi (täsmennyssivu).
 • Lisää järvi luokkaan Luokka:Suomen järvet tai johonkin sen paikkakunnittaiseen alaluokkaan. Jos järvi kuuluu johonkin valuma-alueeltaan suurempaan kuin noin 200 km² tai muuten merkittävään vesistöön, voit lisätä sille myös vesistöalueluokan luokasta Luokka:Suomen vesistöt.
 • Tarkista muista wikeistä, onko järvestä artikkelia niissä (esim. en:Category:Lakes of Finland, sv:Kategori:Insjöar i Finland, ceb:Kategoriya:Mga lanaw sa Finland jne.) ja lisää mahdolliset kielilinkit.

Artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektissa tuotetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista ei täydellinen

Kaikki Suomen järvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupaavia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resursseja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkoisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia-projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]