Teemasivu:Elokuva/Artikkelipoiminta/2007-12

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo on George Lucasin ohjaama ja käsikirjoittama amerikkalainen tieteiselokuva, jonka ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 25. toukokuuta 1977. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 16. joulukuuta 1977. Elokuva on Tähtien sota -sarjan ilmestymisjärjestyksessä ensimmäinen ja aikajärjestyksessä neljäs osa.

Uuden toivon ilmestyessä elokuvan uskottiin menestyvän huonosti, mutta tekijöidensä yllätykseksi siitä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia. Elokuvan teko maksoi vain 11 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta se tuotti maailmanlaajuisesti yhteensä 768 miljoonaa dollaria. Guinnessin ennätyskirjan mukaan Uusi toivo on inflaatio mukautettuna maailman toiseksi tuottoisin elokuva.

Uusi toivo on lukuisia kertoja äänestetty maailman parhaimpien elokuvien joukkoon; muun muassa arvostettu Yhdysvaltain elokuvainstituutti valitsi sen 1900-luvun sadan parhaan elokuvan joukkoon. Nykyisin eräät tahot ovat kuitenkin syyttäneet sitä lapselliseksi ja liikaa erikoistehosteisiin painottuvaksi.