Etälamautin

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tazer)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain armeijan käyttämä M26 Taser -etälamautin

Etälamautin on neuromuskulaaristen impulssienselvennä estämiseen (NMI) perustuva ase, joka lamauttaa tahdonalaisen lihaksiston toiminnan vaikuttamatta autonomiseen hermostoon tai sydämen lähde? toimintaan. Asetta on kehitetty Yhdysvalloissa.

Toimintaperiaate ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen poliisin käyttämä etälamautin on pistoolin näköinen laite, jonka patruunasta käyttäjä halutessaan ampuu kaksi nuolta sähköä johtavien johtojen varassa kiinni kohdehenkilöön. Nuolien välillä kulkeva sähkövirta lamauttaa kohdehenkilön tahdonalaisen lihaksiston toiminnan. Etälamautinta voidaan käyttää myös koskettamalla (ns. stun gun -toiminto) pienehköön lihakseen, jolloin vaikutus perustuu pelkästään kipuun. Etälamauttimessa on 50 000 voltin jännite ja 2,1 mA:n virta. Kohdehenkilön kehoon välittyy noin 2 500 voltin jännite. Toimintaperiaatteensa vuoksi etälamautin tehoaa päihteiden käyttäjiin sekä psykoosissa oleviin esimerkiksi kaasusumutinta paremmin.lähde?

Etälamautin ilman nuolipatruunaa, jolloin sitä voidaan käyttää ns. tainnutusaseena.

Etälamautin on Suomessa hyväksytty poliisin, rajavartiolaitoksen, tullin ja rikosseuraamuslaitoksen voimankäyttövälineeksi. Poliisi on todennut koekäytön aikana etälamauttimen verrattomaksi vaihtoehdoksi tilanteissa, joissa muutoin olisi jouduttu käyttämään käsituliasetta.lähde?

Kontrolli-lehdenselvennä artikkelissa "Sähkölamauttimen aiheuttamat fysiologiset haitat" todetaan, että lääketieteellisen, lähdeviitteellisenselvennä ja luotettavan tutkimuksen perusteella voitaneen todeta, että etälamautin on turvallinen voimankäyttöväline. Samassa artikkelissa todetaan myös, että suurimman riskin kohdehenkilölle aiheuttaa kaatuminen, joka tapahtuu todennäköisesti suorana ja koko vartalo jähmettyneenä sekä että yksittäisen kohdehenkilön perussairauksia on käyttötilanteessa mahdoton tietää.[1] Lehden artikkeli perustuu Yhdysvalloissa julkaistuun laajaan tutkimukseen Safety and Injury Profile of Conducted Electrical Weapons Used by Law Enforcement Officers Against Criminal Suspects.

Yhdysvalloissa taser-etälamautinta ei pidetä tuliaseena, ja sitä voi laillisesti kantaa ilman lupaa 43 osavaltiossa. Yhdysvalloissa poliisin käyttämät etälamauttimet ovat järeämpiäselvennä kuin Suomen poliisin käyttämät.lähde?

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opiskelijoita Kalifornian yliopiston etälamautintapauksen jälkeen.

Yhdistyneiden kansakuntien kidutuksen vastaisen komission mukaan etälamauttimien aiheuttama kipu ja kuolemanvaara ovat kidutuksen muotoja.[2] Myös Amnesty International pitää aseen käyttöä kidutuksena ja on ilmaissut huolensa sen suuresta potentiaalista väärinkäyttöön. Kriitikot pitävät etälamautinta myös uhkana poliittiselle ilmaisunvapaudelle ja demokratialle, sillä useat maat ovat alkaneet käyttää aseita mielenosoitusten yhteydessä.[3]

Kuolemantapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etälamauttimen käyttö on johtanut kymmeniin vuosittaisiin kuolemantapauksiin pelkästään Yhdysvalloissa. Maan oikeusministeriön mukaan 184 oli kuollut vuoden 2006 kesäkuuhun mennessä. Samaan aikaan Amnesty oli laskenut 160 kuollutta viimeisen viiden vuoden aikana. Koko maailmassa etälamauttimen käyttö on johtanut 315 ihmisen kuolemaan sitten sen tuomisen markkinoille vuonna 2001[4][5]

Käyttö ampuma-aseen korvaajana Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa poliisi ampuu keskimäärin 10 laukausta vuodessa,[6] vuoteen 2013 saakka Suomen poliisi on turvautunut etälamauttimen käyttöön 1 500 kertaa. Poliisi tilastoi etälamauttimen käytöksi sen esiin ottamisen, valtaosassa tapauksista lamautinta ei ole laukaistu. [7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sähkölamauttimen aiheuttamat fysiologiset haitat Kontrolli-lehti 3/2009. [vanhentunut linkki]
  2. Tasers a form of torture, says UN The Daily Telegraph. Arkistoitu 16.1.2009. Viitattu 21.12.2008.
  3. 'Non-lethal weapons' tackle protests against globalisation Inter Press Service. Arkistoitu 9.4.2008. Viitattu 21.12.2008.
  4. Justice Department to review TASER deaths Associated Press. Viitattu 21.12.2008.
  5. YLE-AFP: Yhdysvalloissa etälamautin tappoi koulupojan YLE Uutiset. Viitattu 24.3.2009.
  6. Räty, Nina: Poliisin luodit vuosittain Etelä-Suomen sanomat. 29.7.2014. Etelä-Suomen Sanomat.
  7. Kerkelä, Lasse: Etälamauttimen käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta Helsingin Sanomat. Arkistoitu 2.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]