Tarpeellista tavaraa (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarpeellista tavaraa
Needful Things
Suomalainen VHS-kansikuva
Suomalainen VHS-kansikuva
Ohjaaja Fraser C. Heston
Käsikirjoittaja W. D. Richter
Perustuu Stephen Kingin romaaniin Tarpeellista tavaraa
Tuottaja Jack Cummins
Säveltäjä Patrick Doyle
Kuvaaja Tony Westman
Leikkaaja Rob Kobrin
Pääosat Ed Harris
Max von Sydow
Bonnie Bedelia
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Columbia Pictures
Castle Rock Entertainment
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 120 min.
Alkuperäiskieli englanti
Tuotto 15,2 miljoonaa $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tarpeellista tavaraa (engl. Needful Things) on yhdysvaltalainen kauhuelokuva vuodelta 1993. Elokuvan on ohjannut Fraser C. Heston ja pääosissa näyttelevät Max von Sydow, Ed Harris ja Bonnie Bedelia. Elokuva perustuu Stephen Kingin vuoden 1991 samannimiseen romaaniin.

Elokuva oli ehdolla kolmen Saturn-palkinnon saajaksi, joista yksi myönnettiin Amanda Plummerille parhaasta naissivuosasta.[1]

Mainelaiseen pikkukaupunkiin Castle Rockiin avataan uusi antiikkikauppa nimeltään Tarpeellista tavaraa, jonka ensimmäiseksi asiakkaaksi päätyy nuori Brian Rusk (Shane Meier). Liikkeen omistaja Leland Gaunt (Max von Sydow) tarjoaa hänelle harvinaisen Mickey Mantlea esittävän baseball-kortin lähes puoli-ilmaiseksi, mutta pyytäen osamaksuksi Brianin tekevän pienen, "harmittoman" jekun. Myöhemmin kauppaan alkaa virrata muitakin kaupungin asukkaita, joille mystinen herra Gaunt kykenee tarjoamaan asiakkaidensa hartaimmin toivomia esineitä, ja hinta on täysin sama: tehdä kepponen jollekin henkilölle. Ennen kuin suuren kaupungin vilskeestä pikkukaupungin rauhaan paennut sheriffi Alan Pangborn (Ed Harris) ehtii kunnolla tiedostamaan, panokset alkavat koventua asukkaiden harjoittamien "käytännönpilojen" saralla, saaden pian hyvinkin väkivaltaisia ja kaaottisia piirteitä. Sen lisäksi että kaupunki on asukkaiden toimesta luhistumassa kohti sisällissotaa, on paholaismainen Gaunt käytännössä manipuloimassa Alanin ihastuksen, kahvilanpitäjän Polly Chalmersin (Bonnie Bedelia) kääntymään Alania vastaan, kuin myös epävakaan kaupunginvaltuutetun Danforth Keetonin (J. T. Walsh) suorittamassa viimeisen jymypaukun Castle Rockin tuhoksi.

 Ed Harris  Sheriffi Alan J. Pangborn  
 Max von Sydow  Leland Gaunt  
 Bonnie Bedelia  Polly Chalmers  
 J. T. Walsh  Danforth "Buster" Keeton III  
 Ray McKinnon  Norris Ridgewick  
 Amanda Plummer  Netitia "Nettie" Cobb  

Tarpeellista tavaraa sai myös kriitikoilta huonon vastaanoton. Rotten Tomatoes -sivustolle kootuista 26 arviosta vain 31 % pitää elokuvaa hyvänä.[2] Elokuvakriitikko Roger Ebert antoi elokuvalle 1½ tähteä neljästä, kritisoiden elokuvaa seuraavanlaisesti: ”Elokuvalla on vain yksi nuotti, jota se toistaa yhä uudelleen ja uudelleen, tavallaan kuin saatanallisena vesikidutuksena; se ei ole hauskaa eikä pelottavaa, ja kaikki on tavallaan masentavaa.”[3]

  1. Halbert W. Hall: Science fiction and fantasy reference index, 1992-1995 : an international subject and author index to history and criticism. Libraries Unlimited, 1997. ISBN 1563085275.
  2. Needful Things (1993) Rotten Tomatoes. Viitattu 28.11.2021. (englanniksi)
  3. Reviews-Needful Things RogerEbert.com. Viitattu 28.11.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.