Tanabe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanabe
(田辺市)
Kumano hongū-taisha
Kumano hongū-taisha
lippu
lippu
Symboli
Symboli
Tanaben sijainti Wakayaman prefektuurissa
Tanaben sijainti Wakayaman prefektuurissa

Tanabe

Koordinaatit: 33°43′40.7″N, 135°22′39.8″E

Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Wakayama
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 026,91[1] km²
Väkiluku (2017) 76 046[2]
 – Väestötiheys 74,1 as./km²
Symbolit
 – Kukka Japaninaprikoosi[3]
 – Puu Quercus phillyraeoides[3]
 – Lintu Japaninrilli[3]
Aikavyöhyke UTC+9

Tanabe (jap. 田辺市, Tanabe-shi) on Japanin kaupunki Honshūn saarella Kansain alueella Wakayaman prefektuurissa. Se sijaitsee prefektuurin eteläosassa Kiin niemimaalla. Tanabessa on 76 046 asukasta (vuonna 2017)[2] ja sen pinta-ala on 1 026,91 neliökilometriä.[1]

Tanabe sai kaupunkioikeudet vuonna 1942.[4] Kaupunki kasvoi huomattavasti vuonna 2005, kun siihen yhdistettiin Hongūn, Nakahechin, Ōtōn ja Ryūjinin kunnat. Kuntaliitoksen myötä Tanabesta tuli Wakayaman prefektuurin pinta-alaltaan suurin kaupunki, joka käsittää aiemman Tyynenmeren rannikkoalueen lisäksi laajoja vuoristoalueita.[1]

Kalastus on tärkeä elinkeino, ja Tanabessa kalastetaan etenkin shirasu-mutukaloja. Tanabe on tunnettu myös sitrushedelmistään ja umeboshi-aprikoosisäilykkeistään.

Nähtävyydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanabe on vuorien ympäröimä rannikkokaupunki. Muinainen pyhiinvaellusreitti Kumano-kodō kääntyy Tanaben kautta rannikolta sisämaahan. JR:n Kii-Tanaben rautatieaseman edustalla on vilkas baari- ja kauppakatu. Läheiselle Motoshiman saarelle vie kaupungista silta. Lähellä rannikkoa sijaitseva Kashiman saari on vuorostaan suljettu kävijöiltä. Tanaben tärkein turistikohde on Ogigahaman ranta. Läheinen Shirahaman kaupunki on myös tunnettu upeista valkoisista hiekkarannoistaan, ja Tanabe yrittää pitää kiinni turisteistaan. Ranta-alueella järjestetään Benkei-juhla ja lokakuussa Yosakoi-tanssifestivaali.

Toinen Tanaben keskustan lähellä sijaitseva rannikkoalue on Tenjinzakin niemi, kivilaatoista koostuva luonnonmuodostelma. Tenjinzakin niemi on lasku- ja nousuvesistä riippuen toisinaan veden peittämä ja toisinaan paljas. Paikka tunnetaan myös Japan National Trustin, maan vanhaa perinnettä suojelevan järjestön, synnyinkotina. Kaupunkilaiset tulevat Tenjinzakin niemelle rauhoittumaan ja nauttimaan meren läheisyydestä. Lapsiperheet kalastavat ja etsivät veden tuntumasta simpukoita.

Tanabessa on runsaasti Kumano-kodō-reitin jäännöksiä erityisesti Nakahechin ja Hongūn alueilla. Niistä kuuluisimpia on Kumano hongū-taisha – yksi Wakayaman prefektuurin kolmesta suuresta Kumano-pyhäköstä – useat pienet Ōji-pyhäköt ja 65 kilometrin mittainen Nakahechi-reitti, joka on osa Kumano-kodōta.

Tanabessa on myös lukuisia kuumia lähteitä. Esimerkiksi Hongū-alueen Kumanojoen varrella on Kawayu-onsen. Tiettyyn vuodenaikaan turistit saavat itse kaivaa itselleen kylpykuopat joen ääreen. Marraskuusta helmikuuhun Kumanojoki on osittain padottu yhdeksi valtavaksi kylpyammeeksi, johon mahtuu satoja ihmisiä kerralla. Ryūjinin alueella sijaitsee Ryūjin-onsen, jonne pääsee junalla JR:n Kii-Tanaben asemalta.

Koko alueen ylle kohoaa Takaoyaman vuori. Sen huipulta voi nähdä Minaben, Tanaben ja Shirahaman kaupungit koko komeudessaan. Tanaben ja Shirahaman rajalla sijaitsee vähän tunnettu Kinkaku-jin temppeli (ei pidä sekoittaa Kioton kuuluisaan Kinkaku-ji-temppeliin). Lähellä Takaoyaman vuorta on Kisetsukyon rotko ja Ryūjinin alueella Hyakkenzan rotko, jotka tunnetaan vesiputouksistaan ja kävelyreiteistään.

  1. a b c 田辺市の概要 田辺市役所. Viitattu 5.5.2017.
  2. a b 田辺市住民基本台帳人口速報 町別 人口、世帯数調 平成29年3月31日現在 田辺市役所. Viitattu 5.5.2017.
  3. a b c 田辺市の市章、市民憲章、市の木・花・鳥 田辺市役所. Viitattu 5.5.2017.
  4. 水道のあゆみ 田辺市役所. Viitattu 5.5.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]