Tanabe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tanabe
(田辺市 (Tanabe-shi))
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Wakayama
Hallinto
 – Pormestari Mitsutoshi Manago
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 026,77 km²
Väkiluku (2008) 80 398
 – Tiheys 78,3 as./km²
Symbolit
 – Puu Ubamegashi (Quercus phillyraeoides)
 – Kukka Japaninaprikoosi
 – Lintu Japaninrilli

Tanabe on Japanin Wakayaman prefektuurin toiseksi suurin kaupunki. Vuonna 2008 kaupungin asukasluku oli 80 398 ja väestötiheys 78,3 ihmistä neliökilometrillä. Kaupunki perustettiin toukokuussa 1942. Tanabe on vuorien ympäröimä rannikkokaupunki. Muinainen pyhiinvaellusreitti Kumano kodô kääntyy Tanaben kautta rannikolta sisämaahan. JR Kii-Tanaben rautatieaseman edustalla on vilkas baari- ja kauppakatu. Läheiselle Motoshima-saarelle vie kaupungista silta. Lähellä rannikkoa sijaitseva Kashiman saari on suljettu kävijöiltä.

Kalastus on tärkeä elinkeino, ja Tanabessa kalastetaan etenkin shirasu-mutukaloja. Tanabe on tunnettu myös sitrushedelmistään ja umeboshi-aprikoosisäilykkeistään. Tanaben tärkein turistikohde on Ogigahaman ranta. Läheinen Shirahaman kaupunki on myös tunnettu upeista valkoisista hiekkarannoistaan, ja Tanabe yrittää pitää kiinni turisteistaan. Ranta-alueella järjestetään Benkei-juhla ja lokakuussa Yosakoi-tanssifestivaali.

Toinen Tanaben keskustan lähellä sijaitseva rannikkoalue on Tenjinzakin niemi, kivilaatoista koostuva luonnonmuodostelma. Tenjinzakin niemi on lasku- ja nousuvesistä riippuen toisinaan veden peittämä ja toisinaan paljas. Paikka tunnetaan myös Japan National Trustin, maan vanhaa perinnettä suojelevan järjestön, synnyinkotina. Kaupunkilaiset tulevat Tenjinzakin niemelle rauhoittumaan ja nauttimaan meren läheisyydestä. Lapsiperheet kalastavat ja etsivät veden tuntumasta simpukoita.

Tanabessa on runsaasti Kumano kodô-reitin jäännöksiä erityisesti Nakahechin ja Hongun alueilla. Niistä kuuluisimpia on Kumano hongû taisha - yksi Wakayaman prefektuurin kolmesta suuresta Kumano-pyhäköstä - useat pienet Ôji-pyhäköt ja 65 kilometrin mittainen Nakahechi-reitti, joka on osa Kumano kodôta.

Tanabessa on myös lukuisia kuumia lähteitä. Esimerkiksi Hongu-alueen Kumano-joen varrella on Kawayu onsen. Tiettyyn vuodenaikaan turistit saavat itse kaivaa itselleen kylpykuopat joen ääreen. Marraskuusta helmikuuhun Kumano-joki on osittain padottu yhdeksi valtavaksi kylpyammeeksi, johon mahtuu satoja ihmisiä kerralla. Ryûjinin alueella sijaitsee Ryûjin onsen, jonne pääsee junalla JR Kii-Tanaben asemalta.

Koko alueen ylle kohoaa Takaoyaman vuori. Sen huipulta voi nähdä Minaben, Tanaben ja Shirahaman kaupungit koko komeudessaan. Tanaben ja Shirahaman rajalla sijaitsee vähän tunnettu Kinkakuji-temppeli (älä sekoita Kioton kuuluisaan Kinkaku-ji-temppeliin). Lähellä Takaoyaman vuorta on Kisetsukyon rotko ja Ryûjinin alueella Hyakkenzan rotko, jotka tunnetaan vesiputouksistaan ja kävelyreiteistään.

Toukokuun 1. päivänä 2005 Ryûjinin kylä Hidakan alueelta, Nakahechin kaupunki ja Ôtôn kylä Nishimuron alueelta ja Hongûn kaupunki Higashimuron alueelta liittyivät Tanaben kaupunkiin, jonka väkiluku kasvoi huomattavasti.

Tanaben tunnuskukka on japaninaprikoosi ja tunnuslintu japaninrilli. Pormestarina toimii Mitsutoshi Manago.