Tallinnan laululava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tallinnan laululava
Tallinnan laulujuhlat vuonna 2009.

Tallinnan laululava (viroksi Tallinna laululava) on arkkitehti Alar Kotlin suunnittelema rakennus Viron pääkaupungissa Tallinnassa. Se sijaitsee Piritan kaupunginosassa Vana–Narva-maantien varrella, noin 3,5 kilometriä Tallinnan vanhankaupungin keskustasta itään. Lavan suurin säännöllinen tapahtuma ovat Tallinnan laulujuhlat, jotka pidetään joka viides vuosi, viimeksi vuonna 2014. Lava valmistui vuoden 1959 laulujuhlia varten.

Tallinnan laululava neuvostovallan aikaisessa postimerkissä 1965.

Lavalle mahtuu 15 000 laulajaa. Lava voi toimia myös katsomona, jolloin esiintyjät esiintyvät lavan edessä. Yleisöä paikalle mahtuu 70 000 henkeä. Lavan vieressä on 42 metriä korkea torni, joka toimii näkötornina. Sen tuliuurnaan sytytetään tuli aina laulujuhlien ajaksi.

Laululava on Viron laulavan vallankumouksen keskeisiä syntypaikkoja. Kesällä 1987 Tallinnan raatitorilta alkaneiden tapahtumien lopuksi noin 300 000 virolaista kokoontui laulavan patsaalle laulamaan kansallislauluja, jotka olivat tuolloin kiellettyjä.

Laululavalla on pidetty suuria tähtikonsertteja: siellä ovat esiintyneet muun muassa Michael Jackson, Tina Turner, 50 Cent, Metallica ja Madonna, ja siellä on pidetty tanssifestivaali The Sundance Festival.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]