Tallari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tallari on Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa päämajaansa pitävä Suomen ensimmäinen ja ainoa valtionavun piiriin kuuluva kansanmusiikkiyhtye. Tallari perustettiin vuonna 1986 Kansanmusiikkisäätiön, Yleisradion, Kaustisen kunnan ja Opetusministeriön yhteistyön hedelmänä. Tallari on saanut nimensä kuortanelaisen viulupelimannin Elias Tallarin mukaan.

Yhtyeen pitkäaikaisena pysyneen alkuperäiskokoonpanon muodostivat kansanmusiikin esittämisen, tutkimuksen ja koulutuksen parissa jo sukupolven mittaisen työrupeaman tehneet muusikot Ritva Talvitie (viulu, jouhikko, laulu ja 2-rivinen haitari), Antti Hosioja (haitarit ja kontrabasso), Risto Hotakainen (viulu, mandoliini, nyckelharpa, jouhikko ja laulu) ja Timo Valo (harmoni ja kontrabasso).

Yhtyeen alkuperäiskokoonpanoon valittiin kaikkiaan 14:stä hakijasta edellä mainittujen lisäksi Arto Järvelä (viulu), Hannu Lehtoranta (kansanomaiset puhaltimet) ja Anna-Kaisa Liedes (kanteleet). Lisäksi vakituisina avustajina yhtyeen alkutaipaleella toimi Leena Joutsenlahti (puupuhaltimet). Myöhemmin yhtyeen jäsenten lukumäärä ja kokoonpano on vaihdellut, ja Tallarissa ovat vuosien mittaan vaikuttaneet mm. Tellu Turkka, Liisa Matveinen, Anita Lehtola-Tollin, Pauliina Kumpulainen ja Arto Anttila.

Yhtye koki sukupolvenvaihdoksen keväällä 2019 viimeisen alkuperäisjäsenen Ritva Talvitien jäätyä eläkkeelle 32 vuoden Tallari-uran jälkeen. Vuosina 2013 ja 2014 yhtyeeseen liittyneiden Katri Haukilahden (viulu, avainviulu, laulu) ja Sampo Korvan (multi-instrumentalisti) seuraan valittiin kaksivuotiskaudeksi muusikot Arto Järvelä ja Esko Järvelä.

Tallari esittää suomalaista kansanmusiikkia sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Ohjelmasta löytyy erilaisia produktioita, omia sävellyksiä, läpileikkauksia historiallisen ja tämän päivän kansanmusiikin ilmiöistä, mestaripelimannien ja -laulajien ohjelmistoja ja tyylejä havainnollistavia konserttikokonaisuuksia ja soivia kansansoitinesittelyjä. Ohjelmakirjoon kuuluvat myös kirkkokonsertit, häämusiikki, ohjelmamusiikki erilaisiin perhejuhliin, sekä vanhaa tanssimusiikkia.

Tallari toimii myös kansanmusiikin kouluttajana Ala-Könni-opistossa, Kaustisen musiikkilukiossa, Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa sekä yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliiton ja muiden alan yhteisöjen kanssa.

Tallari on julkaissut satoja kappaleita kattavan kokoelman suomalaista kansanmusiikkia ja omia sävellyksiä äänitteinä, videoina ja Yleisradion kantanauhoina.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]