Takaisin Klondikeen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarinan englanninkielisen julkaisun ensimmäinen sivu.

Takaisin Klondikeen (engl. Back to the Klondike) on Carl Barksin käsikirjoittama ja piirtämä vuonna 1953 julkaistu sarjakuvatarina, joka sijoittuu Aku Ankka -sarjakuvan maailmaan. Tarinassa nähdään Kultu Kimalluksen ensiesiintyminen.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roope Ankka alkaa ottaa lääkkeitä muistihäiriönsä parantamiseksi. Lääkkeiden avulla hän muistaa, että Klondiken kultaryntäyksen aikana hän kätki valtaukselleen suuren määrän kultaa. Lisäksi Roope muistaa Kultu Kimallus -nimisen naisen, joka aikanaan ryösti osan hänen kullastaan. Roope pakotti rangaistukseksi Kultun allekirjoittamaan hänelle velkakirjan ja työskentelemään hänen valtauksellaan. Roope matkustaa Akun sekä Tupun, Hupun ja Lupun kanssa Klondikeen valtaukselleen, jonka Kultu on ottanut haltuunsa ja jota hän puolustaa kiihkeästi. Kun Kultu on riisuttu aseista, Roope yrittää periä velkansa häneltä. Roope kuitenkin tuntee sympatiaa Kultua kohtaan ja haastaa hänet kullankaivuukilpailuun, jossa Roope salaa antaa Kultun löytää hänen vanhan kultakätkönsä.

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barks sai Takaisin Klondikeen -tarinan valmiiksi syyskuussa 1952, ja se julkaistiin ensimmäistä kertaa Uncle Scrooge -lehden numerossa 2 maaliskuussa 1953.[1] Toimittajat sensuroivat tarinasta viisi sivua, jotka sisälsivät sopimattomina pidetyt Roopen kapakkatappelun, Kultu Kimalluksen sieppauksen ja Roopen tunnustuksen, ettei hän omista valtaustaan virallisesti. Sensuurin vuoksi tarinan lopullinen sivumäärä oli vain 27 alkuperäisen 32:n sijasta. Myöhemmissä painoksissa sensuroidut sivut on kuitenkin yleensä liitetty takaisin tarinaan.[2] Suomessa Takaisin Klondikeen julkaistiin ensimmäistä kertaa Aku Ankka -lehden numeroissa 1–3/1981 Markku Kivekkään suomennoksena.[1][3]

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Ankronikka-televisiosarjassa nähtiin Barksin tarinaan perustuva jakso nimeltä Back to the Klondike.[4] Lisäksi Takaisin Klondikeen loi perustan Don Rosan sarjakuvakokoelman Roope Ankan elämä ja teot tarinoille Klondiken keisari, White Agony Creekin vanki, Yukonin sydämet ja Lumikenttien kimallus, jotka kertovat Roopen elämästä Klondiken kultaryntäyksen aikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Back to the Klondike (Arkistoitu – Internet Archive). Inducks. Viitattu 7.1.2017.
  2. In ”Back to the Klondike”. A Guidebook to the Carl Barks Universe. Viitattu 7.1.2017. (englanniksi)
  3. Carl Barks (suom. Markku Kivekäs): Roope-Setä. Takaisin Klondikeen https://www.akuankka.fi. Elokuu 2022. Helsinki: Aku Ankka. Viitattu 3.8.2022.
  4. ”DuckTales” Back to the Klondike (TV Episode 1987). Internet Movie Database. Viitattu 7.1.2017. (englanniksi)