Taisteluristeilijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taisteluristeilijä oli 1900-luvun alkupuolen suurelle risteilijän rungolle rakennettu taistelulaivan tavoin aseistettu sota-alus. Ne olivat vastasivat pituudeltaan ja aseistukseltaan taistelulaivaa, mutta suuremman nopeuden saavuttamiseksi niiden panssarointia oli kevennetty ja risteilijöiden tavoin niissä oli hyvin kapea ja soukka runko, jolloin aluksen märkäpinta jäi taistelulaivaa pienemmäksi. Ne oli tarkoitettu tuhoamaan vihollisen risteilijöitä sekä suorittamaan perinteisiä risteilijöiden tehtäviä eli tiedustelua, partiointia ja vihollisen kauppamerenkulun häirintää avomerellä. Tulivoimansa ja nopeutensa ansiosta taisteluristelijöiden katsottiin kykenevän helposti upottamaan kohtaamansa vihollisalukset taistelulaivoja lukuun ottamatta. Niiden tuli taistelulaivoja kohdatessaan paeta suuremman nopeutensa turvin ja ohjata omat taistelulaivat paikalle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset taisteluristeilijät otti käyttöön Britannian kuninkaallinen laivasto. Sama Jackie Fisherin komitea, joka suunnitteli mullistavan HMS Dreadnoughtin, suunnitteli myös uuden risteilijän. Aluksissa oli 12 tuuman tykit risteilijöiden 9,2-tuumaisten sijaan. Ensimmäiset Invincible-luokan alukset valmistuivat 1908. Panssarointia niissä oli 6–7" siinä missä taistelulaivalla 11–12 tuumaa. Alusten nopeus oli 26 solmua taistelulaivan 20–21 solmun sijaan ja aseistus oli samaa kaliiperia. Kuninkaallinen laivasto kohdisti taisteluristeilijöihinsä suuria odotuksia, minkä seurauksena risteilijälaivaston modernisointia laiminlyötiin.[1]

Saksan keisarikunnan laivasto alkoi pian rakentaa vastaavia aluksia. Ensimmäinen oli 1911 vesille laskettu SMS Von der Tann, joka oli huomattavasti hitaampi ja paremmin panssaroitu kuin kuninkaallisen laivaston alukset.[1] Saksan laivasto kuitenkin uudisti myös ristelijöitään. Tästä syystä Saksa oli jonkin aikaa niskan päällä ns. risteilijäsodassa, jota käytiin valtamerillä ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheessa. Ensimmäisessä maailmansodassa taisteluristeilijä osoittautui vanhentuneeksi konseptiksi, joten sen jälkeen päähuomio keskittyi lentotukialuksiin ja nopeisiin taistelulaivoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taisteluristeilijät.
  • Whitley, M. J.: Battleships of World War Two - an international encyclopedia. Lontoo: Arms and Armour, 1998. ISBN 1-85409-386-X. (englanniksi)
  • Landström, Björn: Laiva. Helsinki: Otava, 1961. ISBN 951-1-11183-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Whitley, M. J. s. 14