Tagebuch eines Verzweifelten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tagebuch eines Verzweifelten
Duckworthin julkaiseman englanninkielisen laitoksen keskustelua herättänyt kansi vuodelta 2000.
Duckworthin julkaiseman englanninkielisen laitoksen keskustelua herättänyt kansi vuodelta 2000.
Kirjailija Friedrich Reck-Malleczewen
Kieli saksa
Genre päiväkirja
Julkaistu 1947
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tagebuch eines Verzweifelten on saksalaisen kirjailija Friedrich Reck-Malleczewenin kirjoittama natsihallinnosta kertova ja sitä arvosteleva kirja. Kirja ilmestyi saksaksi vuonna 1947.

Kirjassa on aatelissukuisen Reck-Malleczewenin päiväkirjamerkintöjä toukokuusta 1936 lokakuuhun 1944. Reck-Malleczewen surmattiin Dachaun keskitysleirillä 16. helmikuuta 1945. Reck-Malleczewenin natsihallintoa vastustava päiväkirja ei ollut ainoa laatuaan, sillä sellaisia pitivät useat yläluokan jäsenet Hitlerin hallinnon aikana.

Kirjan englanninkielinen käännös Diary of a Man in Despair ilmestyi alun perin 1970, ja sittemmin siitä on otettu useita painoksia. Lontoolaisen Gerald Duckworth & Co Ltd -kustantamon vuonna 2000 julkaisema laitos herätti Suomessa keskustelua, sillä kannen kuvituksessa on käytetty Hugo Simbergin kuuluisaa Haavoittunut enkeli -maalausta, mutta se on käännetty peilikuvaksi ja enkeliä paareilla kantavien poikien hihoihin on lisätty hakaristitunnukset. Kustantajaan vedottiin kirjan vetämiseksi pois markkinoilta, mutta tuloksetta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Reck-Malleczewen, Friedrich: Diary of a Man in Despair. Gerald Duckworth & Co Ltd, Lontoo, 2000. ISBN 0-7156-3000-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harju, Hannu: Tampering with Hugo Simberg's Wounded Angel causes ruffled feathers HS.fi. 4.7.2000. Arkistoitu 10.6.2015. Viitattu 6.12.2008. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.