Taarnat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taarnat
Isotaarna eli taarna (Cladium mariscus)
Isotaarna eli taarna (Cladium mariscus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Taarnat Cladium
P.Browne
Katso myös

  Taarnat Wikispeciesissä
  Taarnat Commonsissa

Taarnat (Cladium) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi viisi lajia. Aikojen kuluessa sukuun kuuluviksi on kuvattu useita muitakin lajeja, mutta niiden on sittemmin todettu olevan samaa lajia jonkin jo aiemmin kuvatun lajin kanssa.[1]

Taarnat ovat monivuotisia, korkeita ja runsaan juurakon omaavia sarakasveja. Taarnojen varret ovat onttoja sekä kolmisärmäisiä ja lehdet 1,5 cm leveitä, kovia sekä harmaanvihreitä. Kukinnon muodostavat tähkät ovat pieniä sekä vaaleanruskeita ja sijaitsevat varren kärkiosassa 5–10 tähkän rykelminä. Tähkät ovat kaksi- tai kolmikukkaisia ja kukat ovat kaksineuvoisia. Emeissä on kaksi tai kolme luottia.[2]

Suvun lajeista isotaarnalla eli taarnalla (Cladium mariscus) on laaja levinneisyysalue ja sitä esiintyy eri puolilla maapalloa[2]. Sen päälevinneisyysalue on yleisesti ottaen Suomea etelämpänä, mutta Suomestakin on tavattu muutamia esiintymiä[3]. Ruotsissa sitä tavataan yleisemmin, lähinnä Gotlannissa, sekä harvinaisena muualla Etelä-Ruotsissa[4]. Isotaarna eli taarna on sekä Suomessa että Ruotsissa rauhoitettu laji.

Lajeja ja alalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Plant List (Cladium) The Plant List. 2013. Viitattu 31.5.2017. (englanniksi)
  2. a b Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Agar (Cladium) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 31.5.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Taarna (Cladium mariscus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 31.5.2017.
  4. Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Ag (Cladium mariscus) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 31.5.2017. (ruotsiksi)
  5. Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Cladium Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Finto. Viitattu 31.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]