Tšulpan Hamatova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tšulpan Hamatova
Чулпан Наилевна Хаматова
Чулпан Наил кызы Хаматова
Tšulpan Hamatova vuonna 2015.
Tšulpan Hamatova vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Tšulpan Nailevna Hamatova
Syntynyt1. lokakuuta 1975 (ikä 48)
Kazan, Neuvostoliitto
Kansalaisuus Venäjä
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Tšulpan Nailevna Hamatova (ven. Чулпан Наилевна Хаматова, tat. Чулпан Наил кызы Хаматова, Çulpan Nail qızı Xamatova, s. 1. lokakuuta 1975 Kazan, Neuvostoliitto) on tataaritaustainen venäläinen näyttelijä, joka on työskennellyt niin elokuvien kuin television ja teatterin parissa. Hänen debyyttinsä valkokankaalla oli Vadim Abdrašitovin vuoden 1997 elokuvassa "Tanssijan aika" (Время танцора). Suomessa Yle näytti vuonna 2010 Arbatin lapset -sarjan, jossa Hamatova oli naispääosassa. Hamatovan on sanottu olevan johtavimpia Venäjän näyttelijöitä. Hänelle on myönnetty muun muassa maan korkein kunnianimike, "Venäjän federaation kansantaiteilija". Hän on näytellyt myös ulkomailla. Vuonna 2022 Hamatova asuu Latviassa ja työskentelee Riikan paikallisessa teatterissa Jaunais Rīgas teātris.[1][2][3][4]

"Lasten hematologian, onkologian ja immunologian liittovaltion tutkimuksen- ja kliinisen keskuksen" avajaiset Moskovassa (2011). Tšulpan Hamatova sen aikaisen pääministerin Vladimir Putinin vieressä oikealla.

Hamatova on ollut mukana hyväntekeväisyystoiminnassa, joka keskittyy auttamaan onkologisista ja hematologisista sairauksista kärsiviä lapsia. Yhdessä näyttelijä Dina Korzunin kanssa vuosina 2005-2006, Hamatova järjesti hyväntekeväisyyskonsertin "Anna minulle elämä" (Подари мне жизнь). Hamatova on Armen Sargsjanin kanssa perustanut hyväntekeväisyyssäätiön "Lahjoita elämä" (Подари жизнь)[5][6][2]. Vuonna 2014 Hamatova oli venäläisen lehden "Ogonjok" (Огонёк) "100 vaikutusvaltaisinta naista Venäjällä" -listauksessa sijalla 14.[7] Samaisena vuonna Hamatova oli Sotšin talviolympialaisissa yksi kuudesta olympialipun kantajista avajaisseremonioissa.[1]

Tšulpanin veli Šamil Hamatov on myös näyttelijä.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Хаматова, Скобликова, Терешкова, Фетисов и Михалков понесут фпаг Олимпиады на церемонии открытия. Новости. 7.2.2014. газета.Ru. Arkistoitu 13.6.2014. Viitattu 10.2.2014. (venäjäksi)
  2. a b Чулпан Наилевна Хаматова. Биографическая справка ria.ru.
  3. Чулпан Хаматова войдет в труппу Нового Рижского театра lenta.ru.
  4. Arbatin lapset vintti.yle.fi.
  5. Армен Саркисян: последние новости, возраст, биография, личная жизнь, фото, соцсети EG.RU. Viitattu 23.3.2023. (venäjäksi)
  6. Армен Меружанович Саркисян: биография создатель холдинга S8 Capital 100Biografiy - Сайт о биографиях знаменитостей. 6.11.2020. Viitattu 23.3.2023. (venäjäksi)
  7. Самые обаятельные и влиятельные kommersant.ru.
  8. Шамиль Хаматов vokrug.tv.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.