Tšekkoslovakin kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tšekkoslovakian kieli
Tšekkoslovakia vuonna 1938
Tšekkoslovakia vuonna 1938
Tiedot
Alue Tšekki Tšekkoslovakia
Virallinen kieli Tšekki Tšekkoslovakia
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalaiset aakkoset
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta Indoeurooppalaiset kielet
Kieliryhmä Länsislaavilaiset kielet

Tšekkoslovakin kieli (tšekiksi jazyk československý) oli sosiolingvistisistä syistä ensimmäisessä Tšekkoslovakian tasavallassa käytetty nimitys tšekin ja slovakin kielistä, jota käytettiin maassa vuosina 1920–1938.[1] Kielen syntymiseen vaikutti ennen kaikkea se, että tšekkiläisten ja slovakialaisten katsottiin olevan kulttuurillisesti, historiallisesti, uskonnollisesti ja kielellisesti hyvin läheisiä.[2] Kieli oli maan virallinen kieli, ja tšekin ja slovakin katsottiin olevan sen variantteja. Tšekkoslovakiaa opetettiin pakollisena aineena kouluissa, joissa opetuskieli oli jokin muu kuin tšekkoslovakia.[3]

Toisen maailmansodan jälkeen slovakin kielen puolestapuhujat nostivat esille slovakin kielen erilaisuuden. Tšekkoslovakian toisen tasavallan perustamisen jälkeen "tšekkoslovakin kielen" käsitteestä luovuttiin.[4].

Vaikka tšekki ja slovakki ovat melko läheisiä sukulaiskieliä, tšekkoslovakin virallistaminen toimi vahvana taustatekijänä slovakin kielen tunnustamiseksi.[5][6]

Tšekkoslovakialainen 500 kruunun seteli vuodelta 1929. Etupuolella nimellisarvo kirjoitettu kääntöpuolelle myös venäjäksi, saksaksi ja unkariksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pojmy a označení www.sochorek.cz. Viitattu 17.10.2020. (tšekiksi)
  2. Czechoslovakia | History, Map, & Facts Encyclopedia Britannica. Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
  3. Severin K. Turosienski: Education in Czechoslovakia. U.S. Government Printing Office, 1936. Teoksen verkkoversio (viitattu 11.5.2021). (englanniksi)
  4. Kaplan, Robert B. & Baldauf, Richard B.: Language Planning and Policy in Europe, s. 96. Multilingual Matters, 2006. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  5. Kamusella, Tomasz: The Politics of Language and Nationalism in Modern Central Europe, s. 519. Palgrave, 2009. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  6. Glottolog 4.3 - Czech-Slovak glottolog.org. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)